Välkommen till Viksjöskolan

Viksjöskolan är en kommunal 6-9-skola i Viksjö kommundel i Järfälla. Skolan har ca 700 elever.

                  Viksjöskolan på en minut - Det här är vi!


Besök hos Mentor Sverige

​Viksjöskolan har sedan två år tillbaka ett samarbete med organisationen Mentor Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. De erbjuder elever en kontaktperson utanför skolan, en så kallad mentor, som eleven kan prata med och umgås med på fritiden. Vanliga aktiviteter brukar vara att de träffas på café eller går på bio.

Nu i mars fick några av Viksjöskolans sjuor åka in till Mentor Sveriges kontor i centrala Stockholm för att träffa sina mentorer för första gången.


Betydelsen av IT-säkerhet

Tisdagen den 31/3 var kommunens säkerhetsansvarige Daniel Stamnell och föreläste personalen på Viksjöskolan om IT-säkerhet. Intressant och det fick oss att tänka på hur oförsiktiga vi är ibland!


Viksjöskolans elever i debatt med politiker

Det blev en het politisk debatt i Järfälla när 500 elever i grundskolan och gymnasiet ställde frågor och framförde sina synpunkter till EU-parlamentariker, riksdagsledamöter och kommunpolitiker. Under fredagen 27/3 fick 100 av Viksjöskolans elever möjlighet att debattera och ställa frågor till EU-parlamentariker Jens Nilsson (S), riksdagsledamöterna Nooshi Dadgostar (V) och Ida Drougge (M) samt till Mikael Jämtsved (MP) som är kommunpolitiker i Järfälla. Eleverna ställde flera frågor och många stannade kvar efter debatten för att diskutera ytterligare med politikerna. Vid nästa EU- och riksdagsval är eleverna som går i årskurs 8-9 förstagångsväljare.


Prao på Brandkåren

På Viksjöskolan har eleverna i årskurs 8 Prao (praktisk arbetslivsorientering) under två veckor i mars varje år. Som tradition får några elever varje år chansen att göra en av sina praoveckor på brandkåren i Järfälla. I år var det fem lyckliga killar som under en solig vårvecka fick prova på bland annat rökdykning, vattenlivräddning samt släckning av mindre bränder.  

Viksjöskolan i ABC-Nytt!

ABC-Nytt sände den 18/2 ett inslag om vår skolas arbete kring Förintelsens Minnesdag. Klicka på bilden nedan för att komma till inslaget.

Viksjöskolan ABC-Nytt


Emerich Roth och Patrik Pelosio besökte Viksjöskolan

Tisdag 2/2 besöktes Viksjöskolan av Emerich Roth, överlevande från Förintelsen, och Patrik Pelosio, tidigare s.k. värsting. Emerich och Patrik höll två mycket uppskattade föreläsningar under dagen för elever i åk. 8 och 9. Flera elever stannade kvar efter föreläsningarna för att diskutera och ställa ytterligare frågor. Under dagen besökte Emerich Viksjöskolans levande klassrum och gick runt under tystnad för att skåda elevernas arbete. Emerich var märkbart tagen och förklarade att Viksjöskolans arbete är unikt och fantastiskt. Det är förstås den allra bästa responsen vi kan få. Viksjöskolans elevguider, som har arbetat med och förberett Viksjöskolans uppmärksammande av Förintelsens minnesdag, har lyckats samordna ett engagemang över hela skolan. På kvällen fylldes aulan till bredden och Emerich och Patrik höll sina föreläsningar för en tårfylld publik. Många elever i åk. 6 och 7 passade på att komma med sina föräldrar. Samtliga besökande fick möjlighet att uppleva det levande klassrummet och de elevguider som deltog under kvällen fick ta emot välförtjänt beröm.Välkomna på Öppet Hus!

Alla som har barn som ska börja årskurs 6 i höst är hjärtligt välkomna till Viksjöskolans öppna hus.

Datum: Måndag 9 februari klockan 18:30

Plats: Viksjöskolans teater, ingång från baksidan av skolan mot Ica. 

Vid frågor kan ni kontakta oss på skolan:

08-580 297 50

Välkomna önskar rektor Johan Nyström Hjertvinge med personal!


Historien upprepar sig! Hur kan vi motverka detta?

INBJUDAN till föräldrar och andra vuxna till en temakväll med Emerich Roth, Årets hjälte 2012 och hans medarbetare Patrik Pelosio i Viksjöskolan, den 2 februari kl.18.00!

År 2012 fick Emerich ta emot Svenska Hjältars pris för Årets Livsgärning. Emerich, som upplevt nazisternas grymheter under andra världskriget, har i över 30 år arbetat med utslagna ungdomar i Sverige. Efter pensioneringen har han tillsammans med f d så kallade ”värstingar” de senaste 20 åren hållit före-drag i skolor över hela landet. ”De flesta ungdomar i vårt land är öppna och posi-tiva, men många saknar vuxenkontakt, uppmuntran och vägledning”, säger han efter att ha träffat tusentals elever. I skolan får elever i åk. 8 och 9 lyssna till Emerich och Patrik och därefter ha frågor och diskussioner. Temat för dagen liksom för kvällen är dåtid, men framför allt nutid; om vad hatet och våldet bottnar i och vad vi tillsammans kan göra för att motverka våldstendenserna i samhället - åtminstone i vår närmaste omgivning. Hur vill vi att framtiden skall se ut? Hur kan vi hjälpa ungdomar som är i farozonen, medan de finns kvar inom skolan? Emerich och Patrik ger oss sina synpunkter utifrån egna erfarenheter.

”Allt som krävs för att ondskan skall triumfera är att goda människor inte gör någonting.” E Burke 1729-1797

Varmt välkomna! Önskar Johan Nyström-Hjertvinge med personal


Program för temakvällen med Emerich Roth och Patrik Pelosoio den 2 februari 2015

18.00 Skolans rektor hälsar välkommen

18:05-18:50 Patrik berättar sin historia och svarar på frågor

18:50-19:15 PAUS. Möjlighet att besöka det levande klassrummet med tema Förintelsen. Fika finns till försäljning.

19:15-20:10 Film "Förintelsens Ögonvittne" ca 53 min

20:10-20:35 Emerich talar om dagens situation

20.35- Emerich svarar på frågor

Nedan finns en länk till en film med elever som bjuder in: https://www.youtube.com/watch?v=qz1a7Al4nx0länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Viksjöskolan uppmärksammade Förintelsens minnesdag

I anslutning till Förintelsens minnesdag 27/1-2015 hade Viksjöskolan ett levande klassrum där elevguider visade filmer och berättade om Förintelsens hemskheter. Samtliga klasser har tagit del av utställningen och 2/2 kommer Emerich Roth, överlevande från Förintelsen, till Viksjöskolan för att berätta om sina upplevelser.


Naturgeografi

Klass 6c läser nu i november naturgeografi och är ute och studerar hur landskapet har förändrats sedan senaste istiden. Klassen har tittat på strandvallar, Järfällas högsta punkt, vegetation och undersökt hur landskapet förändrats och formats av olika krafter.


Brasilien-Tema!

Brasilien Viksjö

Under vecka 45 2014 var det Brasilien-Tema här på Viksjöskolan. Det innebar att landet och dess kultur behandlades på olika sätt inom skolans ämnen. I skolmatsalen var lunchmaten inspirerad av Brasilien och där fanns även en projektor som visade bilder och filmer från landet medan brasiliansk musik strömmade ut högtalarna.

Anledningen till att skolan valde Brasilien som tema är att världens blickar riktar sig mot landet då fotbolls-VM arrangerades sommaren 2014 och att landet ska arrangera sommar-OS 2016. Samtidigt som Brasilien satsar enorma resurser på dessa evenemang finns det en annan verklighet i landet. Stora delar av befolkningen lever i fattigdom.

Internationaliseringsgruppen i Viksjöskolan har planerat detta tema. De verkar för att öppna möjligheter för att få in det internationella perspektivet i undervisningen. De ser ett stort värde i att göra något gemensamt och vår förhoppning är att skolan genom att fokusera på ett land kan möjliggöra engagemang, samhörighet, ämnes- och årskursövergripande arbeten. Vi på skolan är väldigt glada för att även köket vill vara med och uppmärksamma veckan!”


Info om iPads

Hemsidan har nu fått en egen avdelning för vår satsning på iPads, se rubriken iPads här ovanöppnas i nytt fönster. Där kan ni hitta vanliga frågor och svar kring skolans satsning på iPads och kontaktuppgifter till skolans iPad-ansvariga.


När iPads kom till skolan

I början av oktober levererades äntligen alla iPads till skolans elever i årskurs 7-9.


En lastpall full med nya iPads

Vår vaktmästare och IT-ansvarige ser över kartongerna

En hiss full med iPads

Viksjöskolans IT-ansvariga i färd med att registrera alla iPads


Filmen Cirkeln har premiär 15 februari 2015!

I somras spelades delar av filmen Cirkeln in på Viksjöskolan. Inspelningen startade direkt efter skolavslutningen och filmteamet var här i ca två veckor under juni månad 2014.

Cirkeln är en mycket populär ungdomsbok (den första i en trilogi) och är skriven av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.

Cirkeln har premiär i Sverige den 15 februari 2015.


Bild från filmen Cirkeln. Fotograf: Niklas Alexandersson


Valresultat i Viksjöskolans skolval till Europaparlamentet

235 skolor deltog och 98 238 elever runt om i Sverige har sagt sitt! Skolvalet till Europaparlamentet har engagerat elever över hela Sverige och nu står det klart att Viksjöskolans valdeltagande på 88,4% står sig mycket väl mot rikets snitt på 45,7%.

Samtliga partier var inbjudna till Viksjöskolans politiska aktiviteter. Vi fick besök av Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet, vilket eventuellt avspeglas i valresultatet.

Supervalåret 2014 fortsätter i september då det är val till Sveriges riksdag, kommun och landsting. Viksjöskolans elever har, genom sitt höga valdeltagande, visat att demokrati, politik och samhällsfrågor väcker engagemang och är viktigt.

Vi ser fram emot höstens aktiviteter där våra elever åter igen får ta del av den demokratiska processen. Viksjöskolan deltar i det nationella skolvalet och ordnar aktiviteter och undervisning med koppling till valet.  

Viksjöskolans röstfördelning

Moderaterna 25,74%

Centerpartiet 2,94%

Folkpartiet Liberalerna 25%

Kristdemokraterna 1,47%

Arbetarepartiet-socialdemokraterna 11,4%

Vänsterpartiet 3,68%

Miljöpartiet de gröna 6,99%

Sverigedemokraterna 9,19%

Piratpartiet 9,93%

Junilistan 0%

Feministiskt Initiativ 3,31%

Övriga 10,37%


Valresultat Sverige

Valresultat Viksjöskolan

Succé för Viksjöskolans skolval till Europaparlamentet

Med EU-flaggan i topp anordnade Viksjöskolans elevråd och lärare politiska informationsmöten samt skolval 19-20 maj. Samtliga elever i årkurs 8-9 fick information om EU och Europaparlamentet av Viksjöskolans EU-ambassadör Charlotta Granath. Därefter fick eleverna lyssna till presentationer av politiker samt ställa frågor, diskutera och argumentera för sina åsikter. Eleverna visade stort intresse, engagemang och delaktighet.  

Stolta rektorer och stolt personal konstaterar att vi har samhällskritiska och engagerade ungdomar som värdesätter Sveriges yttrandefrihet och demokrati. Hela 88 % valde att rösta i det frivilliga valet!

Nu inväntar vi med spänning valvakan på tv 25/5 då Sveriges skolors resultat presenteras, för det är klart att Viksjöskolan även deltar i det nationella valet!

Politiker från Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet besökte Viksjöskolan. (Samtliga partier var inbjudna).


Viksjöskolans elever minglade och diskuterade med politikerna.


Eleverna tar del av den demokratiska processen i valet till Europaparlamentet.


Elevrådets ordförande Linnea Dubois tar emot elevernas röster.


FAQ kring Skolwebben

Nu finns det en extern FAQ kring Skolwebben som vänder sig till vårdnadshavarna.Den finns på följande länk:

Grundskolan:  http://jarfalla.se/barn-och-utbildning/grundskola-och-grundsarskola/skolwebb.htmllänk till annan webbplats


Elever från Viksjöskolan på debatt med EU-parlamentariker

Tilda Thingvall diskuterar med Carl Schlyter.

För andra året i rad deltog Viksjöskolan i projektet "EU - det är vi!" tillsammans med sex andra högstadie- och gymnasieskolor i Stockholmsområdet. Projektet avslutades med en debatt i Europhset där EU-parlamentarikerna Carl Schlyter (MP) och Kent Johansson (C) debatterade kring elevernas frågor.


Under höstterminen har eleverna förberett sig inför debatten med bland annat studiebesök i Sveriges riksdag och Demokrativerkstaden, samt genom deltagande i EU-rollspel.

Projektet "EU - det är vi!" syftar till att öka kunskapen om EU och ge eleverna förståelse för att de är en viktig del av demokratin med möjlighet att påverka humanitära och demokratiska frågor. Under höstterminen har eleverna arbetat ämnesövergripande i SO, Sv och En kring värlsdskrigen, skapandet av EU och det svenska EU-medlemskapets innebörd för Sveriges befolkning och styre. Eleverna arbetade gemensamt fram frågor och Ebba Näslund och Tilda Thingvall förde klassens talan i den allmänna debatten. Frågorna rörde ungdomars möjligheter samt miljö. Vid debattens slut stannade parlamentarikerna kvar för att samtala ytterligare med eleverna.

Projektet och slutdebatten blev ett givande, intressant och värdefullt inslag i undervisningen. I elevernas utvärderingar framkommer det att det var jättebra att de fick se det här på riktigt, eftersom det inte går att förstå lika bra genom att läsa i en bok. Andra elever menar på att debatten har lockat dem till att bli mer intresserade av EU-frågor och en elev skriver att "jag har nog hittat det parti som jag ska rösta på i framtiden!"

Elevkommentarer om projektet:

Det var väldigt intressant och värdefullt! Nu fick vi verkligen se hur politiker debatterade mot varandra i olika frågor. Frågorna som alla elever ställde var väldigt bra, man såg fram emot att höra svaret. Jag har lärt mig allt möjligt, det var otroligt roligt att åka till Europahuset, jag har lärt mig hur man debatterar och framför sina svar, det har varit nyttigt för flera ämnen i skolan! - Angelina Grönroos

Det var värt att åka till Europahuset och se det här, en upplevelse för livet! Andra kanske aldrig får göra det här, parlamentarikerna gjorde att man börjar tänka mer på viktigare frågor. - Joakim Thörnblad

Projektet och besöket i Europahuset var roligt och lärorikt. Vi fick se hur det går till i verkligheten och så fick vi träffa riktiga politiker och se hur de arbetar. Det var kul att flera skolor deltog i debatten eftersom man fick se hur de tänkte och vilka frågor de kommit fram till. Man får en verklighetsuppfattning och man lär sig mer när man får vara med och delta. Man inser att man själv kan påverka och att man är en så stor del av EU. Jag har lärt mig mer om vad EU faktiskt gör och hur stort och viktigt deras arbete är för omvärlden. - Tilda Thingvall


EU-parlamentariker Kent Johansson (C) och Carl Schlyter (MP), moderator Markus Bonekamp.

Händer som formar lera

Kontakta oss

Telefon: 580 297 50/51

Adress: Agrargränd 4 17544   Järfälla

Mail: viksjoskolan@jarfalla.se

Kontaktinfo skolledningöppnas i nytt fönster

Kontaktinfo expeditionöppnas i nytt fönster

Viksjöskolans personalöppnas i nytt fönster

SjukanmälanPDF via SMS till 71700PDF
Skicka: FV JK barnets personnummer, 12 siffror
Exempel: FV JK 201410150505
FV=frånvaro
JK=Järfälla kommun

Händer som formar lera
kontakta oss skrivKontakta oss telefonnummerTyck till