Sortering, återvinning, återbruk

Sortera, återvinn och återanvänd så minskar du avfallsmängderna och bidrar till en effektivare resursanvändning. Samtidigt håller du nere dina kostnader för avfallshantering. Sortera mera!

Sorteringsguiden SÖRENlänk till annan webbplats

Vill du veta mer om hur du ska sortera? I menyn ovan hittar du rubriker med länkar till sorteringsinformation för de olika avfallsslagen och SÖRENlänk till annan webbplats kan hjälpa till att vägleda dig med det du vill sortera - hur ett material ska sorteras, till exempel hur man ska sortera skor.

Vi konsumerar allt mer och med det ökar avfallsmängderna.  Med tanke på att våra naturresurser är begränsade, att vårt klimat förändras, och att efterfrågan på nya råvaror ökar är det viktigare än någonsin att vi tar tillvara den resurs som avfallet utgör.
Att lära sig mer om avfallstrappan är också ett bra sätt att komma in i rätta tänket - se nedan.

En liten bok om SOPOR

I Järfälla kommun har vi tagit fram den fina skriften "En liten bok om SOPOR - med sorteringsguide" i samarbete med bild- och formelever på Mälargymnasiets (som sedan dess har bytt namn till Järfälla gymnasium) estetiska program. Hämta ditt ex i receptionen, Riddarplatsen 5 i Jakobsberg, på kommunens bibliotek eller ladda ner din digitala version här:

En liten bok om SOPOR - med sorteringsguidelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Återbruk

 Se till att det som du själv har tröttnat på eller av andra anledningar vill göra dig av med kommer andra till glädje. På Görvälns ÅVC kan du lämna in felfria/funktionsdugliga prylar, möbler och textilier.  

Återvinningscentralen 

Alla hushåll i Järfälla kan lämna sitt sorterade grov- och trädgårdsavfall samt farliga avfall på Görvälns återvinningscentral.  Ingen extra avgift tillkommer. Öppettider Görvälns ÅVClänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Även mindre företag kan lämna sitt sorterade avfall på Görvälns ÅVC. Betalning sker med klippkort. Läs om Sörabs företagskort här länk till annan webbplats

Hushållen i Järfälla kan även lämna sitt grovavfall, el- samt farliga avfall till mobila återvinningscentralen.

Har du koll på avfallstrappan?

Ta hjälp av avfallstrappan om du vill få koll på hur vi ska tänka och agera för att vända utvecklingen mot en mer hållbar värld. Läs mer om Avfallstrappan

Senast uppdaterad: 2017-08-21

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?