Hur hanterar du ditt matavfall?

Ditt bananskal kan bli renare luft. Idag källsorteras bara en fjärdedel av Stockholms läns matavfall. Det nationella målet 2018 är 50 procent. Det innebär att vi måste fördubbla mängden insamlade matrester inom ett år.

Införande av obligatorisk matinsamling

Arbetet med införandet av obligatorisk matavfallsinsamling startade den 1 januari 2018. Efter den 1 januari 2020 kommer det att behövas en giltig dispens för att inte sortera ut matavfallet.

Anledningen till detta beslut är att mängden insamlat matavfall inte har nått önskad mängd. Obligatorisk matavfallsinsamling har testats i andra kommuner och har resulterat i en högre insamlingsnivå.

2018 år taxa ser ut precis som 2017 års taxa fast med en prisjustering. Vi har med andra ord fortfarande kvar grundavgifter för de som inte sorterar ut matavfallet - vilket är en dyrare grundavgift än om man sorterar ut mat.

Var med du också!

Idag samlar över 5000 hushåll i Järfälla in sitt matavfall i separat kärl. Med gemensamma ansträngningar kan vi räkna med stora miljövinster om vi samlar in den kasserade maten. Vi hoppas att även du som ännu inte börjat låter dig övertygas om fördelarna med att låta matavfallet komma till miljösmart användning.

Du som väljer att starta matavfallsinsamling får inga extra avgifter för tömning av matavfallskärlet. Dessutom ges det ett avdrag på grundavgiften för hushållsavfallet.

Läs mer om matavfallsinsamling och teckna abonnemang:

Matavfallsinsamling villa/småhus

Matavfallsinsamling flerbostadshus

Matavfallsinsamling verksamheter

Praktiska tips för matavfallsinsamlare

Matrester som kan källsorteras är:

- Kött, fisk och skaldjur

  • bröd, äggskal, pasta och ris
  • kaffesump, kaffefilter, teblad och tepåsar
  • grönsaker, frukt
  • ofärgat hushållspapper

Tips:

  • Glöm inte att kaffesumpen är matavfall
  • Du som källsorterar matavfall i papperspåsar kan lägga matavfallspåsen i två matavfallspåsar när det blir för blött med en påse.
  • Torrskala exempelvis potatis och morötter direkt i matavfallspåsen. Eller låt skalet rinna av innan du slänger det.
  • Du som fastighetsägare ansvarar för att avfallet i kärlet går att tömma. Vintertid kan avfallet frysa fast och ett tips är att först ställa matavfallspåsen på hyllan i det bruna kärlet så att den fryser till där tills du slänger nästa påse.

Senast uppdaterad: 2017-09-14

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?