Praktiska tips för matavfallsinsamlare

För att matavfallet ska kunna användas som tänkt, det vill säga som råvara vid biogas- och biogödselproduktion, ska det aldrig blandas med annat avfall. Den bruna påsen som levereras tillsammans med övrig utrustning är den enda typen av påse som är godkänd för ändamålet.

Låt skal och rens rinna av i vasken och använd slaskskrapan för att föra över det till påsen.

Här följer några praktiska tips som underlättar för dig som sorterar ditt matavfall:

  • Använd alltid påshållaren till matavfallspåsen – luften kan då cirkulera fritt, vilket håller påsen torr.
  • Vik ut och ställ påsen i hållaren.
  • Lite hushålls- eller tidningspapper i botten av påsen suger upp fukt.
  • Låt skal och rens rinna av i vasken och använd slaskskrapan för att föra över det till påsen.
  • Fyll påsen till max två tredjedelar = till linjen. Vik ihop och förslut noggrant.
  • Spola ur det bruna matavfallskärlet regelbundet och rengör vid behov.
  • Skölj illaluktande avfall som t ex räkskal i kallt vatten innan det lindas in i hushållspapper.
  • En påse räcker normalt 2–3 dagar – dina första 160 påsar är beräknade för ett års förbrukning.
  • Ställ om möjligt kärlet på en skuggig och luftig plats.
  • Spreja lite ättika på botten och väggarna i kärlet. Det minskar risken för att få problem med flugor och dålig lukt.
  • Endast den bruna papperspåsen får slängas i matavfallskärlet, inga andra slags påsar.

 

Vad är matavfall?

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?