Berg­värme

Värmepumpar som tar upp värme från mark eller vatten måste anmälas till kommunen. Här finns anvisningar för att anmäla bergvärme, som är vanligast. Anvisningarna gäller för små anläggningar, i första hand för enbostadshus.

Tunnelbanan kan påverka din berg­värme­anläggning

Tunnelbanans utbyggnad, sträckan Akalla - Barkarby station, kan påverka befintliga och nya berg­värme­anläggningar inom tunnelbanans influens­område, se kartaPDF. Påverkan beror på en förväntad grund­vatten­sänkning som i sin tur bidrar till en försämrad värme­utvinning från anläggningen.

I augusti 2015 höll Stock­holms läns landsting (SLL) två informations­möten om detta. I det fall du missade mötet kan du läsa en sammanfattning härPDF .

SLL skickade nyligen ut en fråga om skriftligt med­givande för grund­vatten­mätning till fastighets­ägare med befintliga bergvärme­anläggningar inom influens­området. Har du en berg­värme­anläggning men inte blivit kontaktad ska du ta kontakt med SLL för mer information.

Här finns information vad en mätning innebär samt kontaktuppgifter till SLL .PDF

Anmälningar om nya berg­värme­anläggningar inom influens­området förväntas ha en längre hand­läggnings­tid än andra då vi måste skicka en remiss till SLL. För mer information om vad detta innebär för dig som bor inom influens­området och planerar att ansöka om en berg­värme­anläggning kontakta SLL eller Järfälla kommuns service­center.

Skaffa dig kunskap

Värmepumpar som använder kollektor för att utvinna värme ur mark (ytjordvärme), ytvatten, berg (bergvärme) eller grundvatten måste anmälas i förväg. Vanligast är bergvärme. Värmepumpar som utvinner värme ur luften (luftvärme­pumpar) kräver inte anmälan.

Innan du installerar värme­pump bör du ta reda på mer om vilken typ av anläggning som passar dig och ditt hus. Om du behöver hjälp kan du kontakta Energi­råd­givningenlänk till annan webbplats som ger kostnadsfri och oberoende information.

Förteckning över värme­pumps­installatörer hittar du hos Svenska kyl & värme­pump­föreningenlänk till annan webbplats. Det finns även installatörer som inte är anslutna till bransch­organisationen.

Information om berg­värme­pumpar - vad gäller?

Borrhålet för bergvärme kallas energibrunn. Innan man borrar en energibrunn måste man göra en skriftlig anmälan till den kommunala miljömyndigheten, som i Järfälla är miljö- och bygg­lovs­nämnden. Du kan också använda e-tjänsten Anmälan om installation av bergvärmepump.  

Samlad information om att installera bergvärmepumpPDF

Övrig information

Svenska värmepump­föreningenlänk till annan webbplats

Sveriges geologiska undersökninglänk till annan webbplats

Naturvårdsverketlänk till annan webbplats

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?