Eldning

I Järfälla kommun är det inte tillåtet att elda trädgårdsavfall eller annat avfall. Några få personer som eldar upp sitt ris och löv kan tillsammans orsaka större hälsobesvär än avgaserna från en hårt trafikerad väg.

Eldning ger mycket stora utsläpp av tjära, sot och andra miljö- och hälsoskadliga ämnen. Röken innehåller giftiga och retande ämnen som irriterar luftvägarna hos astmatiker, allergiker och andra känsliga personer.

Om du vill skaffa en braskamin, kakelugn eller öppen spis finns det nyttig information att läsa i vårt faktablad om eldning.

Läs mer i vårt faktablad om eldningPDF

Vedpanna

Om du ska installera en ny vedpanna krävs bygglov från bygglovavdelningen. Pannan ska även var miljögodkänd. Fel eldningsteknik kan orsaka störning i omgivningen. Tänk på att alltid elda torr ved och se till att tillräckligt med luft kommer in i pannan. Det finns broschyr om vedeldning att beställa.

Att elda trädgårdsavfall

I Järfälla är det förbjudet att elda trädgårdsavfall enligt de lokala avfallsföreskrifterna. Undantag görs för valborgsmässoafton den 30 april då det är tillåtet att elda torra grenar och kvistar samt rent trävirke. Du kan få ditt trädgårdsavfall hämtat, läs om hur du skaffar ett abonnemang för hämtning av trädgårdsavfall.

All eldning av hushållsavfall, plast, målat eller tryckimpregnerat virke, spånskivor eller liknande material är förbjudet.

Om du störs av att någon eldar i närheten av din bostad bör du i första hand prata med den som orsakar störningen.

Senast uppdaterad: 2017-09-04

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?