Kulturlandskapet

Highland Cattle på sommarbete

I Järfälla kommun finns naturreservaten Görväln, Västra Järvafältet och Molnsättra. De är till för att bevara det tätortsnära kulturlandskapet, samtidigt som naturen skall vara lättillgänglig och attraktiv.

Odlingslandskap 

Fornlämningar i Järfälla Kommun, visar var och hur folk levde. Den omgivande naturen har under årtusenden påverkats av människans aktiviteter. I dag håller det äldre odlingslandskapet på att försvinna. Många växter och djur som är knutna till det gamla kulturlandskapet, har blivit så ovanliga att de har blivit rödlistade eller fridlysta. 

Bete för ett öppet landskap

Åkrar och hagar är viktiga i Järfällas kulturlandskap. För att landskapet ska hållas öppet måste marken brukas eller betas. I Järfälla drivs lantbruk på Molnsättra och Uddnäs gårdar samt på kommunägda Görvälns gård. Järfälla kommuns jordbruksförvaltare driver jordbruket vid Görvälns gård, som framför allt syns i Görvälndalen. Spannmål säljs, och slåttervallen går till privata djurhållare i kommunen. 

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?