Radon i fler­bo­stads­hus

Kravet på radon­undersökning av Järfällas fastigheter faller under egen­kontrollkravet. Det betyder att du som fastighetsägare ska kontrollera din verksamhet för att motverka eller förebygga olägen­heter för människors hälsa eller miljön.

Mät radonhalten

Eftersom radon är farligt för hälsan är du skyldig som fastighetsägare att se till att halterna inte överstiger rikt­värdet. Skulle radonhalten i inomhusluften ligga under gränsvärdet behöver du inte göra något. Om det ligger över gränsvärdet kan du ofta åtgärda det förhållandevis enkelt och kostnadseffektivt.

Vilka riktvärden gäller?

200 Bq/kubikmeter högsta tillåtna radonhalt i bostäder och allmänna lokaler.

Hur mycket ska mätas?

Vi uppmanar fastighets­ägarna att mäta alla lägen­heter direkt på mark utan källare samt 20 procent av övriga bostäder i varje byggnad. Mät i första hand längst ned och högst upp i fastigheten eftersom där är riskerna för höga radonhalter som störst.

Ladda ned formuläret som underlättar ditt arbete

Till dig som fastighetsägare har vi också tagit fram ett formulär som en hjälp i egenkontrollen. Där kan du lättare hålla reda på hur mycket det behöver mätas i varje fastighet — mata in värdena så räknar formuläret ut hur mycket som ska mätas.

Mätplan för radonWord (Svara ja om datorn frågar dig om du vill aktivera makron i dokumentet, annars fungerar formuläret inte som det ska.)

Övrigt

Strålsäkerhetsmyndighetenlänk till annan webbplats

Boverketlänk till annan webbplats

Faktablad om radonPDF

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?