Hantera avfall och återvinning
Här kan du läsa om hur du hanterar ditt avfall och din återvinning i Järfälla, och vad du kan göra för att bidra till en bättre miljö. Idag går det mesta att återbruka eller lämna till återvinning. När du källsorterar bidrar du till ett kretsloppssamhälle där vi tar tillvara på våra resurser.
Vi konsumerar allt mer och med det ökar mängden avfall. Med tanke på att våra naturresurser är begränsade, att vårt klimat förändras, och att efterfrågan på nya råvaror ökar är det viktigare än någonsin att vi tar tillvara den resurs som avfallet utgör.
Se och ändra ditt avfallsabonnemang
Secondhand och återanvändning
Vad händer med det jag sorterar?
Avfallsplanen 2021-2032
Järfälla har tillsammans med nio andra kommuner i norra Stockholm ett gemensamt avfallsbolag (SÖRAB) och en gemensam avfallsplan. Avfallsplanen innehåller mål och nyckeltal som följs upp årligen.
Hur mycket samlar vi in? Hur behandlar vi avfallet?
Se statistik och följ utvecklingen på Miljöbarometerns webbsida
Lämna och sortera ditt avfall
Sorteringsguide
Vill du veta mer om hur du ska sortera? Besök SÖRAB:s smidiga och lättlästa guide.
Återvinningscentraler
På återvinningscentralerna kan du lämna det som du inte behöver för att återanvändas eller för återvinning. Det finns även en mobil återvinningscentral som gör besök i olika kommundelar.
Regler, riktlinjer och villkor för avfall och återvinning
Här kan du läsa Järfälla kommuns avfallsföreskrifter, avfallstaxa och information om vad som är en fastighetsägares ansvar.
Secondhand och återanvändning
Det slängs otroligt mycket fina saker som skulle kunna komma till nytta för någon annan istället för att bli avfall. Har du möbler, kläder, leksaker eller liknande som du har tänkt att slänga? Är de fortfarande användbara eller kan lagas finns oftast andra som behöver eller vill köpa det.
Lämna till återanvändning
- I kommunen finns det flera secondhandbutiker, klädinsamling vid återvinningsstationer och en återbrukscontainer på Görvälns återvinningscentral.
- Det finns webbplatser på internet, eller annonser i tidningen där du kan annonsera om det som du vill sälja.
- Det finns flera olika organisationer som kan hämta möbler om de bortskänkes, dessa används till dem som är behövande.
- Vissa verksamheter som tar hand om fungerande kläder och möbler kan hämta dina gamla saker vid din fastighet.
Vad händer med det jag sorterar?
Så här kan avfall som sorteras komma till användning
Restavfall
Restavfallet transporteras till eftersorteringsanläggningen i Brista och sedan förbränningsanläggningarna. I Brista sorteras metaller och plastförpackningar ut för att återvinnas. I förbränningsanläggningarna produceras fjärrvärme och elektricitet. Askan som blir över återbrukas, om sammansättningen tillåter, som konstruktionsmaterial. Resten går till deponi.
Matavfall
Matavfallet rötas i Uppsala och Upplands Bro. Rötning är en mikrobiologisk nedbrytning av organiskt material som bildar biogas och biogödsel. Biogas används bland annat som drivmedel. Biogödsel används till lantbruket.
Farligt avfall
Farligt avfall behandlas på olika sätt:
- Det som går att rena återvinns och används igen.
- Annat bränns i särskilt godkända förbränningsanläggningar.
- Det som inte tas om hand som ovanstående sätt slutförvaras under
kontrollerade former på en deponi som är särskilt godkänd för detta. - Inlämnade kyl- och frysskåp/boxar töms på freon innan vidare hantering.
Elavfall
De miljöfarliga ämnena tas bort och sedan kan metalldelarna återvinnas. Dessa skickas till smältverk där man framställer ren koppar, aluminium, järn och ädelmetaller att använda i nya produkter.
Elektronikproducenterna har en gemensam tjänst för att göra återvinningsprocessen smidigare och erbjuda ett rikstäckande insamlingssystem – El-Kretsen .
Förpackningar
Förpackningar går till återvinning för tillverkning av nya förpackningar. T.ex. skickas glasförpackningarna till Svensk Glasåtervinnings anläggning i Askersund, de flesta pappersförpackningarna återvinnins i Fiskeby och platsförpackningarna skickas till eftersortering i Motala.
Mer om FTIs förpackningsinsamling
Mer om MTRs förpackningsinsamling
Grovavfall
Grovavfall som lämnas in osorterat transporteras till SÖRABs anläggningar för en efterssortering. Det som är brännbart återvinns genom energiutvinning i avfallsförbränningsanläggningar och blir till värme och elektricitet. Grovavfall som lämnas in sorterat på återvinningscentraler skickas till behandling, t.ex. skickas metallen till återvinning hos smältverken.
Trädgårdsavfall
Trädgårdsavfall tas till vara, flisas och komposteras. Det kan sedan användas som till exempel planterings- eller anläggningsjord.
Använd autogiro
Fakturahistorik
Få en överblick över dina vatten- och avfallsfakturor.
Senast uppdaterad:
Jag upplever att den här sidan har brister i tillgänglighet
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.
Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven
Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format
Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.