Regler och villkor för avfall
Här hittar du information om regler, lagar och villkor för avfallshanteringen. Här finns även dokumenten som ligger till grund för hur avfallshanteringen fungerar i kommunen och vilka avfallsregler som gäller.
Fastighetsinnehavarens ansvar
Fastighetsinnehavaren är ytterst ansvarig gentemot kommunen för avfallet på och i fastigheten, och är i enlighet med fastighetstaxeringslagen skyldig att betala avfallsavgift enligt denna avfallstaxa. Fastighetsinnehavarens ansvar gällande sortering, behållare, avfallsutrymmen, hämtningsvägar med mera återfinns i kommunens renhållningsordning.
Avgiftsskyldigheten gäller för alla fastigheter som är bebyggda. Avgiftsskyldighet vid abonnemang föreligger även från fastigheter där avfall ej finns att hämta. Ändring av ägandeförhållanden, avfallsmängd, behållares placering eller annan ändring som kan ha betydelse för beräkning av avfallsavgiften ska anmälas till kommunen. Ny avgift ska gälla från och med den dag ändringen träder i kraft, men avgiften justeras först vid nästa ordinarie faktureringstillfälle.
Avfallstaxa
I avfallstaxan beskrivs vilka tjänster som erbjuds inom avfallshantering i kommunen. De innehåller information om avgifter och tilläggstjänster. Kommunens avfallstaxa är miljöstyrande. 27 kap. 5 § miljöbalken ger kommunen möjlighet att ta ut avgift på ett sådant sätt att miljöanpassad avfallshantering främjas.
Läs avfallstaxan här (pdf) Pdf, 290.2 kB.
Taxan ska:
- styra mot målen i kommunens renhållningsordning.
- stimulera miljömässigt riktig avfallshantering.
- stimulera en god arbetsmiljö.
- styra mot en rationell avfallshantering som bidrar till minskad klimatpåverkan.
- ge kunden viss valfrihet avseende servicegrad.
- finansiera kostnaderna för kommunens avfallsverksamhet.
Järfällas avfallsplan 2021-2032
Avfallsplanen innehåller en beskrivning av hur mycket avfall som produceras i kommunen, hur det behandlas, vad kommunens mål för avfallshantering är och en handlingsplan för att vi ska uppnå målen. Den nuvarande avfallsplanen är gemensam för flera olika kommuner (de så kallade SÖRAB-kommunerna), och är en regional avfallsplan och har antagits av kommunfullmäktige.
Läs avfallsplanen 2021-2032
Avfallsföreskrifter
Avfallsföreskrifterna innehåller de kommunala bestämmelserna för avfallshanteringen och är antagen av kommunfullmäktige. Det är alltså kommunens regler för hur du ska göra med ditt avfall.
Riktlinjer för avfallshantering
Riktlinjer för avfallshantering ska läsas tillsammans med föreskrifterna. Här hittar du alltså information och riktlinjer om hur du transporterar och förvarar avfall, och dimensioner för hushållsavfall.
Riktlinjerna för avfallshantering är också ett stöd för interna och externa planerare, projektörer, byggherrar, exploatörer, fastighetsägare och förvaltare vid ny- och ombyggnad av avfallsutrymmen i Järfälla kommun.
Föreskrifter för sopsug
1. Introduktion Pdf, 369.8 kB.
3. Anläggningsspecifika föreskrifter för kvartersnät Pdf, 806.6 kB.
4. Sopsug i allmän platsmark Pdf, 568.1 kB.
5. Föreskrifter för sopsugsterminaler Pdf, 863.1 kB.
Bilagor
Gränsdragningslista Barkarbystaden Pdf, 178 kB.
Begrepp inom avfallstaxa, föreskrifter och riktlinjer
Nedan hittar ni de vanligaste begreppen i avfallstaxan, föreskrifter och riktlinjer. Fler begrepp hittar ni i föreskrifterna.
Grundavgift
Avgift som ska bidra till kostnaderna för drift och underhåll av återvinningscentraler, behandling av avfall som lämnas på återvinningscentralerna, insamling och behandling av farligt avfall och batterier samt kostnader for avfallsplanering, utveckling, information, administration och kundservice.
Tömningsavgift
Avgift som ska täcka kostnaderna för insamling och behandling av hushållsavfall.
Enbostadshus
En- och tvåbostadshus (inkl. parhus och radhus) med enskild sophämtning.
Flerbostadshus, samfälligheter och bostadsrättsföreningar
Bostadshus med mer än två lägenheter och samfälligheter med gemensam sophämtning.
Verksamheter
Affärer, restauranger, skolor, förskolor, vårdinrättningar, fritidsanläggningar med mera som inte utgörs av boende.
Abonnemang
Regelbunden tömning enligt bestämt intervall eller efter behov.
Extrahämtning
Beställning av tjänst utöver abonnemang eller vid ej schemalagd hämtning.
Senast uppdaterad:
Jag upplever att den här sidan har brister i tillgänglighet
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.
Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven
Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format
Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.