Innehåll

Eldstad och pellets­kamin

Värme, korvgrillning eller höstmys? Eldstaden är ett förträffligt sätt att sätta guldkant på tillvaron, men vad säger reglerna?

Behövs bygglov?

Du behöver bara ansöka om bygglov om rökkanalen ska dras på utsidan av fasaden, men vid vissa åtgärder som rör eldstad och pellets­kammin måste du göra en anmälan och få ett start­besked innan du kan sätta igång.

Du behöver göra en anmälan för

 • installation av eldstad eller rökkanal
 • väsentlig förändring av eldstad eller rökkanal
 • insättning av en ny kassett i en öppen spis.

Du behöver inte göra en anmälan för

 • byte till en likvärdig eldstad i avseende av storlek, effekt och anslutning till befintlig rökkanal
 • glidgjutning av skorsten
 • insättning av insatsrör i befintlig skorsten
 • liknande underhållsåtgärder

Här kan du läsa om hur bygglovsprocessen går till

Ritningar och dokument som vi vanligtvis behöver

 1. Planritning i skala 1:100
  På planritningen markerar du kaminens placering.
 2. Fasadritning i skala 1:100
  På fasadritningen ska skorstenen vara inritad. Det är viktigt att skorstenens höjd är minst en meter över taktäckningsmaterialet.
 3. Förslag till kontrollplan
  Kontrollplanen beskriver vilka kontroller du som byggherre ska göra under byggprocessen. Exempel på kontrollplan för installation av eldstad. Pdf, 95.3 kB.
 4. Prestandadeklaration

Vad kostar det?

Anmälan av eldstad eller pelletskamin kostar ca 1800 kronor. Men kostnaden beror på flera saker och den exakta avgiften bestäms först efter att din ansökan har prövats.

Hur lång tid tar det?

Från att vi har fått in alla handlingar rätt ifyllda kan du räkna med att få ett beslut inom 4 veckor.

Tips och råd

 • Kom ihåg att du behöver lämna in både sotarintyg och påskriven kontrollplan innan du kan få ditt slutbesked och börja använda din eldstad eller pelletskamin.
 • Visste du att du själv kan påverka handläggningstiden när du ansöker om bygglov? Om din ansökan är korrekt och alla handlingar finns med går processen snabbare.
 • Alla ritningar som skickas in måste vara fackmannamässigt utförda. Om du inte kan göra dem själv bör du ta hjälp av en expert, till exempel en arkitekt. Läs mer under Ritningar och blanketter.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp