Avloppsvatten
Avloppsvatten är ett samlingsnamn för spill- och dagvatten. Avloppsvattnet från hushåll kallas spillvatten och består bland annat av förbrukat vatten från toaletter, duschar, tvätt- och diskmaskiner. Spillvatten kan också komma från verksamheter och industrier. Dagvatten kallas det vatten som rinner av från gator och annan mark efter regn och snösmältning.
Spillvatten leds bort och renas i avloppsreningsverk
När dricksvattnet har använts rinner det ut i avloppet och kallas då för spillvatten. Spillvattnet leds via ledningsnät och pumpstationer till ett avloppsreningsverk där vattnet renas innan det släpps ut i Östersjön. Prover tas för att kontrollera att reningskraven uppfylls. Vid reningsprocessen bildas ett näringsrikt slam som kan användas som gödning och jordförbättring.
I Järfälla leds det mesta av spillvattnet till Stockholm vattens avloppsreningsverk i Bromma. Spillvattnen från Järfällas norra delar leds istället via en stor tunnel till Käppalaverket på Lidingö.
Här kan du läsa mer om hur vi underhåller vårt avloppsledningsnät
Släng inga sopor i avloppet
Att spola ner skräp och andra saker i avloppet kan medföra problem både för dig själv och för vår miljö. Föremål kan orsaka stopp i dina egna ledningar samt innebära problem på avloppsreningsverken. Giftiga ämnen och metaller kan störa reningsprocessen på avloppsreningsverken och rinner dessutom ofta vidare ut i våra vattendrag där vi ska bada och fiska och där vi kanske till och med hämtar vårt dricksvatten.
Saker du inte får slänga i avloppet är bland annat:
- Tops, bindor, tamponger, kondomer, snus, bomullstussar, städdukar och kattsand ska kastas i restavfallet.
- Läkemedel ska lämnas in till ett apotek.
- Farligt avfall, exempelvis fotokemikalier, färgrester, lösningsmedel och oljor ska lämnas in på en återvinningsstation.
- Matfett kan orsaka stopp i avloppsledningarna då det stelnar. Flytande matoljor ska samlas upp i en petflaska eller likande och kastas i restavfallet. Fast fett kastas direkt i restavfallet.
Latrin- och gråvattentömning från husbil och husvagn
Vi har ingen möjlighet att ta emot latrin och gråvatten från husbilar och husvagnar. Det är inte tillåtet att tömma latrin och/eller gråvatten i en dagvattenbrunn. Vissa rastplatser och campingar erbjuder latrintömning och gråvattentömning för husbilar och husvagnar.
Hitta din tömningsplats på husbilsplats.se
Gå till information om rastplatser på Trafikverkets webbplats:
Dagvatten
Dagvatten är ett samlingsnamn för regn-, smält- och spolvatten som avleds från tak, gator, parkeringar och andra hårdgjorda ytor. Dagvattnet kan ofta bli kraftigt förorenat av oljor och andra föroreningar som finns på marken. Föroreningarna följer sedan med vattnet ut till närliggande vattendrag där det kan ställa till problem.
För att inte dagvattnet ska förorena våra vattendrag eller orsaka översvämning arbetar Järfälla kommun med att anlägga nya dammar för rening av dagvatten samt för att förebygga översvämning. Men för att minska belastningen på våra vattendrag måste alla hjälpa till. Hjälp oss genom att exempelvis tvättar bilen där tvättvattnet tas omhand istället för på gatan. Du kan också tänka på att minimera förbrukningen av kemikalier i din trädgård.