Analys av badvatten
Prov och kontroll av badvattenkvaliteten görs under badsäsongen. Proverna kontrolleras sedan på Görvälnverkets laboratorium.
Strandbad
Vattnet kontrolleras genom mikrobiologisk undersökning. Halten Escherichia coli och Intestinala enterokocker i ett vattenprov bestäms. Dessa bakterier finns naturligt i tarmkanalen. Om de förekommer i badvattnet indikerar de förorening och risk för närvaro av andra sjukdomsframkallande organismer.
Under provtagningen vid strandbaden undersöks också temperatur, siktdjup och eventuellt märkbara störningar på vattenkvaliteten. Om det skulle finnas tecken på föroreningar i badvattnet, till exempel avvikande färg eller lukt, mycket alger, så kan analysomfattningen utökas.
Plaskdammar
På plaskdammarnas vatten görs dels mikrobiologisk, dels kemisk undersökning. Man kontrollerar antalet heterotrofa bakterier, vilket ger en uppfattning om totalantalet bakterier i bassängen.
Den kemiska undersökningen omfattar:
- turbiditet (grumlighet) visar hur filtrering av partiklar fungerar i bassängens reningsanläggning.
- färgtal ger uppfattning om hur genomsiktligt vattnet är.
- kemisk syreförbrukning ger mått på mängden organiskt material i vattnet, det vill säga hur "smutsigt" vattnet är.
- pH-värde är en egenskap i vattnet som bland annat påverkar kloreringens effektivitet.
- kloröverskott visar hur kloreringen fungerar
Plaskdammarnas vatten filtreras och kloreras kontinuerligt för att förhindra bakterietillväxt i vattnet.
Utlåtanden som laboratoriet ger är:
- tjänligt
- tjänligt med anmärkning
- otjänligt
Utlåtandet "tjänligt med anmärkning" är en signal om att vattnet kan vara på väg att bli dåligt, men det innebär ingen ökad hälsorisk att bada i vattnet.
Havs- och vattenmyndigheten - Badplatser och badvattnets kvalitet