Gå direkt till sidans innehåll

Stadsutveckling Barkarby

Visionsbild. Flygbild över Barkarby 2040. Vy från Veddesta mot Barkarby flygfält och Järvafältet.

Visionsbild 2040.

I Barkarby växer det just nu fram en helt ny stadsmiljö. Tack vare unika infrastruktursatsningar som nya tunnelbanestationer, Förbifart Stockholm och en helt ny regionaltågsstation är Barkarby ett av de mest expansiva områdena i Stockholmsregionen.

Här skapar vi utrymme för 30 000 nya Järfällabor och tusentals nya tjänstejobb i innovativa och funktionella kontor. Tillsammans med erfarna och modiga byggaktörer utvecklar vi en livfull stadsmiljö där människor, företag och organisationer får möjlighet att leva, växa, inspireras, utvecklas och må bra sida vid sida.

Det pågår ett ständigt arbete med att sprida vår vision och öka intresset för vårt nya område. Är du intresserad av de olika projekten eller av att följa hur områdena växer fram har vi tagit fram tre kanaler med fokus på Barkarby.

Vi berättar om nyheter och visionen på barkarby.se

Vi delar bilder och nyheter på Instagram

Vi delar bilder och nyheter på Facebook

Nya transportmöjligheter

Tunnelbanan

Järfällaborna får tunnel­bana när den blå linjen förlängs med två nya stationer till Barkarby. Byggstart var 2018 och trafikstart planeras till 2026.

Läs mer om tunnelbanan till Barkarby

Ny knutpunkt för kollektivtrafik

Vid norra änden av perrongen byggs Barkarby station ut till en stor och viktig knutpunkt för kollektivtrafikresenärer. År 2026 kommer du direkt från Veddestabron att kunna kliva rätt in i en
helt ny stationsbyggnad och ta tunnelbanan, bussen, pendeltåget, regionaltåget eller fjärrtåget
för att åka till jobbet eller hälsa på vänner och bekanta.

När knutpunkten öppnar kommer den nuvarande stationsentrén fortfarande finnas kvar som entré till pendeltågens plattform.

Läs mer om knutpunkten i Barkarby

Veddestabron

Veddestabron byggs över E18 och Mälarbanan och kommer att binda ihop Barkarby, Barkarbystaden och Veddesta. Byggstart var 2019 och bron beräknas öppna för trafik sommaren 2022.

Läs mer om Veddestabron

För dig som bor nära där vi bygger om och ut

Vi skickar ut ett informationsbrev till de hushåll som berörs av de olika arbetena några gånger per år. Exakt antal beror på vila arbeten och åtgärder som pågår. Vårt mål att du alltid ska fått information om vad som händer i ditt närområde innan du märker av det. Ofta samordnar vi informationen med exempelvis Trafikverket och Region Stockholm.

Det kan också finnas tillgång till sms-tjänster i samband med vissa moment, i så fall nämns det under områdesinformationen här nedanför.

Veddesta

Det kommer att märkas och låta i området runt Veddestabron när vi bygger. Under vissa perioder, till exempel när vi spränger bort berg, kommer det att låta och vibrera en hel del och ibland kommer trafiken på E18 att behöva ledas om. Under långa perioder kommer det att låta och märkas mindre.

Barkarbystaden

Under oktober 2021 börjar arbetet med tunnelbanan att märkas mer för dig som bor eller har verksamhet i Barkarbystaden eftersom tunnelarbetet närmare sig bostadsområdet. Enskilda hus beräknas känna av arbetet under ett halvår, medan hela arbetet under området pågår i cirka ett år.

Det arbetas i tunnel dygnet runt alla dagar i veckan, men med olika arbetsmoment. Sprängning och borrning kan ske helgfria vardagar kl. 07.00–22.00. Sprängning i tunnel från Robothöjden mot Barkarbystaden kan i dagsläget även ske helgfria lördagar kl. 11.00–16.00. Innan tunnelarbetet når bebyggelsen upphör sprängning på lördagar.

Läs mer om hur arbetet går till och hur du som boende påverkas på Region Stockholms sida. Där hittar du även kontaktuppgifter till SL Kundtjänst samt anmäler störningar. Är du intresserad av att få information om sprängningar via SMS anmäler du även det via länken här nedanför.

Aktuella arbeten under Barkarbystaden

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp