Innehåll

Tunnelbana till Barkarby

Järfälla får tunnel­bana när den blå linjen förlängs med två nya stationer till Barkarby.

Visionsbild nya tunnelbanan - station Barkarby. Konstnär Irene Vestman.

Visionsbild nya tunnelbanan - station Barkarby. Konstnär Irene Vestman. White Arkitekter.

Tunnelbanans Blå linje ska förlängas från Akalla till Barkarby. Det blir två nya stationer; Barkarbystaden mitt i den framväxande stadsdelen och slutstation vid Barkarby station där det också finns pendeltåg. Barkarby station blir en viktig kollektivtrafikknutpunkt för framtida resenärer, under de närmsta åren byggs det utöver tunnelbana även en ny stor bussterminal ochen regionaltågstation. Runt de nya stationerna växer en helt ny stadsdel fram - Barkarby­staden.

Arbetet med nya tunnelbanan drivs av förvaltning för utbyggd tunnelbana, Region Stockholm.
Byggstart var 2018 och trafikstarten blir 2026.

Märker du av arbetet i Veddesta?

Under december 2021 pågår sprängningar ovan jord vid Veddesta gamla centrum för att kunna bygga schakt för hiss och rulltrappa till tunnelbaneuppgången som ska vara här.

Sprängningar kan ske på helgfria vardagar mellan klockan 07.00 och 16.00, men sker inte efter mörkrets inbrott. Inför varje sprängning hörs varningssignaler; flera korta innan sprängning och en lång efter sprängning. Du som befinner dig i området kan också höra buller och känna vibrationer. Trafiken stoppas också tillfälligt på Veddestavägen när sprängningarna sker.

Läs mer om hur arbetet går till och hur du i närområdet påverkas på Region Stockholms sida. Där hittar du även kontaktuppgifter till SL Kundtjänst samt anmäler störningar. Är du intresserad av att få information om sprängningar via SMS anmäler du även det via länken här nedanför.

Aktuella arbeten i Veddsta

Märker du av arbetet i Barkarbystaden?

Under oktober 2021 börjar arbetet märkas mer för boende och verksamheter i Barkarbystaden i och med att tunnelarbetet närmare sig bostadsområdet. Enskilda hus beräknas känna av arbetet under ett halvår, medan hela arbetet under området pågår i cirka ett år.

Det arbetas i tunnel dygnet runt alla dagar i veckan, men med olika arbetsmoment. Sprängning och borrning kan ske helgfria vardagar klockan 07.00–22.00. Sprängningar på lördagar kan ske i området under Barkarby gamla flygfält, mellan Robothöjden och landningsbanan, samt vid arbetstunneln i Veddesta, längst med E18. Innan tunnelarbetet når bebyggelse upphör sprängning på lördagar.

Läs mer om hur arbetet går till och hur du som boende påverkas på Region Stockholms sida. Där hittar du även kontaktuppgifter till SL Kundtjänst samt anmäler störningar. Är du intresserad av att få information om sprängningar via SMS anmäler du även det via länken här nedanför.

Aktuella arbeten i Barkarbystaden

Nya tunnelbanan - station Barkarbystaden. Konstnär Helena Byström.

Visionsbild nya tunnelbanan - station Barkarbystaden. Konstnär Helena Byström. White Arkitekter

Därför byggs tunnelbanan till Barkarby

Stockholm växer och behovet av bostäder och en väl fungerande och hållbar kollektivtrafik ökar. Utbyggnaden av tunnelbanan från Akalla till Barkarby station kommer att koppla samman en växande region där Barkarby, Veddesta och Jakobsberg pekas ut som en regional stadskärna i den framtida Stockholms­regionen. Utbyggnaden av tunnelbanan är en förutsättning för att området ska kunna utvecklas med bostäder och verksamheter.

Mer information om nya tunnelbanan hittar du här

Mer information om konsten på stationerna hittar du här

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp