Avgifter och bestämmelser för vatten och avlopp
För att du ska kunna få dricksvatten till kranen och för att spill- och dagvatten ska omhändertas på ett bra sätt tas en avgift ut. Ansvar och skyldigheter mellan dig och kommunen finns samlade i "Allmänna bestämmelser för användande av Järfälla kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning".
Separata riktlinjer finns även för bland annat dagvatten, länshållningsvatten och för fettavskiljare.
Avgifter
Vatten och avloppsverksamheten i Järfälla kommun är helt avgiftsfinansierad vilket innebär att inga skattepengar går till verksamheten. Du som kund betalar själv för de tjänster du nyttjar och det vatten du själv förbrukar i ditt hushåll. Avgifterna är indelad i en anläggningsavgift och en brukningsavgift.
Järfällas VA-taxa, gäller från 2024-01-01 Pdf, 1.8 MB.
Järfällas VA-taxa, gäller från 2025-01-01 Pdf, 465.6 kB.
Brukningsavgift
Brukningsavgiften är en avgift för det vatten du använder och för att vi omhändertar och renar ditt spill- och dagvatten. Nedan redovisas brukningsavgiften för en vanlig småhusfastighet.
Brukningsavgift för småhusfastighet (från och med 2025-01-01) | Med moms |
---|---|
Rörlig avgift | 33 kr/m³ vatten |
Fast avgift för vattenmätare | 3 680 kr/år |
Tomtyteavgift* | 1 500 kr/år |
*Schablon för småhus motsvarande en tomtyta på 600 kvm |
Anläggningsavgiften
Anläggningsavgiften är en engångskostnad för att ansluta en fastighet till det kommunala ledningsnätet, det vill säga för framdragande av nya ledningar till tomten. Anslutningsavgiften beror bland annat på hur stor din fastighet är.
Allmänna bestämmelser
För den allmänna vatten- och avloppsförsörjningen gäller Lagen om allmänna vattentjänster (2006:412). Utöver lagstiftningen har varje kommun möjlighet att fastställa särskilda bestämmelser. I Järfälla kommun finns sådana bestämmelsernas samlade i Allmänna bestämmelser för brukande av Järfälla kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning (ABVA).
I bestämmelserna framgår bland annat att du som fastighetsägare är ansvarig för att leda rätt vatten till rätt ledning. Detta innebär bland annat att takdagvatten som leds till stuprör aldrig får anslutas till en spillvattenledning. Takdagvatten ska istället omhändertas på fastigheten eller ledas till det kommunala dagvattennätet.
Kommunen är endast skyldig att omhänderta spillvatten av hushållskaraktär och kan därför ställa särskilda krav på förorenat spill- eller dagvatten. Exempelvis får större mängder fett inte tillföras avloppet varför livsmedelsverksamheter har krav på sig att installera fettavskiljare. För att tydliggöra dessa krav finns separata riktlinjer framtagna för bland annat dagvatten, länshållningsvatten och fettavskiljare. Kommunen har också tagit fram rekommendationer om hur du som enskild fastighetsägare kan omhänderta ditt dagvatten på ett bra sätt.
Riktlinjer för fettavskiljare Pdf, 200.4 kB.
Riktlinjer för dagvatten och länshållningsvatten
Rekommendationer för dag- och dränvattenhantering Pdf, 2.6 MB.
Riktlinjer för avloppsvatten från industrier och verksamheter
Alla verksamheter som är anslutna till det kommunala ledningsnätet måste kunna visa att deras avloppsvatten är behandlingsbart. Olämpliga utsläpp, som till exempel metaller, organiska miljögifter, avvikande pH samt högre halter fett och ammonium, kan ställa till stor skada i ledningsnät, pumpstationer, reningsverk och recipient. Vi vill underlätta för verksamhetsutövare i vår kommun att göra rätt, så att inte miljöfarliga ämnen hamnar i avloppsvattnet därför har Käppala och Stockholm vatten och avfall tagit fram riktlinjer för avloppsvatten från industrier och andra verksamheter.