Gå direkt till sidans innehåll

2020-11-16

Samlad information med anledning av coronaviruset

Järfälla kommun följer händelseutvecklingen av coronaviruset covid-19 och samverkar med andra aktörer i regionen.

Nya skärpta allmänna råd i Stockholms län. Läs mer om de nya allmänna råden här

Alla har ett ansvar för att förhindra smittspridningen

Stanna hemma om du är sjuk, tvätta händerna och håll avstånd.

Barn och vuxna som känner sig sjuka bör alltid stanna hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter. De bör också undvika nära kontakt med andra.

Under coronapandemin är det viktigt att alla är extra försiktiga för att undvika smittspridning i samhället. Därför har vi på Folkhälsomyndigheten tagit fram särskilda rekommendationer som handlar om när barn och vuxna kan gå tillbaka till arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter.

Om du, som barn eller vuxen, får symtom som är snabbt övergående, till exempel om du vaknar och är lite hängig men redan nästa dag känner dig helt bra, behöver du inte ta ett test för covid-19. Däremot bör du ändå stanna hemma två dygn utan symtom för att vara riktigt säker på att du inte blir sjuk. Därefter kan du gå tillbaka till arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter.

Om symtomen har en tydlig orsak som du känner igen sedan tidigare, och inte kan antas bero på covid-19, behöver du inte stanna hemma. Sådana orsaker kan vara till exempel migrän eller allergi.

Om symtomen inte går över efter ett dygn gå in på 1177.se för att se vad som gäller för att lämna prov för covid-19 (barn i förskoleålder testas sällan). I väntan på ditt provsvar bör du stanna hemma och undvika nära kontakt med andra.

Folkhälsomyndigheten.se: Skydda dig själv och andra

Aktuellt inom våra verksamheter

Avstå besök på äldreboenden

Den 1 oktober hävdes det nationella besöksförbudet för äldreboendena och man kunde återigen träffa sin närstående inomhus. Sedan dess har smittläget förändrats, tyvärr till det sämre - nu ökar smittan ute i samhället igen.

Den nya rekommendationen är ett led i Folkhälsomyndigheten och Region Stockholms beslut att skärpa de allmänna råden i länet med anledning av att smittspridningen ökar i snabb takt.

Att tänka på vid besök

Det är varje äldreboende som ska se till att besök kan ske på ett säkert sätt. Järfälla kommun har utifrån direktiv från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Smittskydd Stockholm tagit fram ett antal rekommendationer till dig som besöker ett äldreboende för att minimera risken för smittspridning:

  • Besök föranmäls och planeras med boendet - Ring till avdelningen och meddela när du planerar att komma på besök.
  • Personal möter upp - När du kommer till boendet så ring på klockan, personal kommer och möter dig.
  • Var får vi träffas? - Alla besök sker i den boendes egna lägenhet, ej i de gemensamma utrymmena på boendet.
  • Hur många får komma? - För att undvika trängsel kan max två personer per tillfälle komma.
  • Viktigt med handhygien - Vid entrén samt vid ingången till avdelningen finns tillgång till handsprit, i den boendes lägenhet finns också möjlighet till handtvätt.

Videosamtal på äldreboenden

Nu kan du ringa videosamtal via Facetime eller Jitsi meet. Kontakta äldreboendet för att boka in ett samtal med din närstående.

Klicka här för beskrivning för Facetime (iPhone, iPad)PDF

Klicka här för beskrivning för Jitsi meet (dator)PDF

Klicka här för beskrivning för Jitsi meet (android)PDF

Hemtjänsten

Hur arbetar personalen för att motverka smittspridning inom hemtjänsten/boenden?

Inom Järfälla kommuns hemtjänst ska berörd utförare följa de direktiv och rutiner som Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm har upprättat för att garantera patientsäkerheten.

Personalen ska följa de hygienrutiner som alltid gäller för att förebygga vårdrelaterade infektioner i kommunens verksamheter. Dessa rutiner innebär att personalen tvättar händerna med tvål och vatten, använder arbetskläder, skyddshandskar och skyddsprodukter vid rätt tillfälle.

Öppna mötesplatser arrangerar aktiviteter utomhus i liten skala

De öppna mötesplatserna för personer över 65 år stängda, men mötesplatserna i Kallhäll, Barkarby och Jakobsberg ordnar aktiviteter utomhus.

Se veckans aktiviteter här

Kommunens allmänna restauranger har stängt tillsvidare

Kommunens allmänna restaurangerna är stängda. För dig som är över 65 år med behov av stöd går det fortfarande att köpa med sig matlåda från Ikaros och Solhöjden.

Läs mer om kommunens allmänna restauranger

Dagverksamheten

Dagverksamheten för äldre med demensinriktning är öppen. Den 19 oktober öppnade även dagverksamheten med social inriktning.

Läs mer om dagverksamhet för äldre

Järfälla dagliga sysselsättning har öppnat

Läs mer om daglig sysselsättning vid funktionsnedsättning

LSS-boenden – avstå besök om du känner dig sjuk

Besök inte närstående om du känner dig sjuk eller förkyld, även om symtomen är milda.

Förskolor och skolor

Kommunens förskolor och skolor håller öppet som vanligt. Eftersom skolplikt gäller ska all frånvaro anmälas till skolan. Om ditt barn har symtom som feber, hosta, snuva, ont i halsen och/eller problem med luftvägar ska barnet stanna hemma.

Folkhälsomyndighetens information till skola och förskola om den nya sjukdomen covid-19

Järfälla gymnasium och Järfälla lärcentrum

All undervisning från och med skolstarten HT 2020 sker i Järfälla gymnasiums lokaler.

Läs mer på Järfälla gymnasiums webbplats

Komvux och SFI fortsätter med distansutbildning med inslag av närutbildning som exempelvis muntliga övningar. Lärvux verksamhet pågår i vanlig ordning. Köksutbildningarna fortsätter med närutbildning.

Läs mer på Lärcentrums webbplats

Fritid och kultur

Regeringen föreslår att allmänna sammankomster begränsas ytterligare. Från och med 24 november och fyra veckor framåt får endast åtta personer delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Samtidigt tas det tidigare undantaget för tillställningar på serveringsställen bort.

Krisinfo.se: Vad räknas en allmän sammankomst?

Vi har fokus på öppethållande av verksamheter för barn och unga födda 2005 och senare. Stor del av verksamheten för unga födda 2004 och tidigare samt för vuxna begränsas. Aktiviteter för barn där vuxens närvaro krävs ställs in. Tillfälliga förändringar av tillgänglighet och öppethållande kan komma att ske vid stor personalfrånvaro.

Se evenemangskalendern för aktuell information gällande olika evenemang.

Järfälla kulturskola

Kulturskolan fortsätter stor del av undervisningen med anpassningar för att begränsa smittspridning. Aktiviteter för barn där vuxens närvaro krävs ställs in. Inga externa besökare tillåts.

Läs mer på Kulturskolans sida.

Bibliotek

Biblioteken i Järfälla inför begränsningar i åtagande och öppethållande. Järfälla bibliotek tar inte ut någon förseningsavgift på böcker eller andra medier som återlämnas under perioden 30 oktober - 19 november.

Se detaljerad information om Järfälla biblioteks öppettider och åtaganden i samband med Covid-19

Idrotts- och träningsanläggningar

Regeringen har på Folkhälso­myndighetens rekommendationer tillfälligt förbjudit allmänna samman­komster och offentliga tillställningar över åtta personer. Arrangemang med färre deltagare får genomföras, men bör utföras på ett sätt som minimerar risken för smittspridning.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott och träningsanläggningar med anledning av covid-19

Detta gäller för företagare

Se samlad information som rör coronaviruset för dig som är företagare i Järfälla kommun

Stödpaket till Järfällas företag

Coronavirusets spridning drabbar Järfällas företag hårt. Järfälla kommun har därför beslutat om ett antal åtgärder för att underlätta för de lokala företagen.

Läs mer om stödpaket till Järfällas företag

Aktuell information och rådgivning från ansvariga aktörer

Dela endast bekräftad information. Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Krisinformation.se

Samlad information från ansvariga myndigheter.

Krisinformation.se - om coronaviruset

Informationsnumret 113 13

Har du frågor om coronviruset utan att ha symtom ska du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

Ring 11313

1177 Vårdguiden

1177 Vårdguiden ger sjukvårds­rådgivning och vägledning i sjukvården.

1177.se - Om coronaviruset

1177.se: Läget i Stockholmsregionen

Må bra psykiskt under coronapandemin

Pandemin påverkar oss alla på olika sätt. Det finns hjälp och stöd att få om du mår dåligt.

1177.se - Psykisk hälsa under coronapandemin

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har sammanställt frågor och svar gällande exempelvis symtom på smitta och hur viruset smittar.

Frågor och svar om coronaviruset från Folkhälsomyndigheten

Information in other languages

You can find information about coronavirus in English, Arabic, Dari, Finnish, Chinese and other languages on The Public Health Agency of Sweden’s website.

Affisch från 1177 Vårdguiden och Region Stockholm: Stanna hemma om du är sjuk när du har något av dessa symtom: Feber, hosta, snuva, halsont. Var rädd om våra äldre och våra sköra.

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp