Catering
Att starta catering ger såväl nybörjare som etablerade restauranger möjligheter att utöka sin verksamhet. Här finns information om vilka tillstånd och regler du behöver ta hänsyn till när du vill starta en cateringverksamhet.
Tillstånd och regler
Bygga, ändra och riva
Här ser du vilka åtgärder som kräver en ansökan om bygglov eller om du behöver göra en anmälan, ansöka om rivningslov eller söka marklov.
Matavfall
Vad ska du göra med matavfallet? Läs våra regler för hur olika typer av avfall hanteras.
Regler för olika typer av avfall
Fettavskiljare
Fett som släpps ut i avloppet i samband med matlagning och diskning skapar problem med igensättningar och stopp i ledningsnätet. Se våra riktlinjer för hantering av fett och krav på fettavskiljare för livsmedelsverksamheter.
Fettavskiljare för livsmedelsverksamhet
Försäljning av alkohol
För att få sälja och servera alkohol behöver du ett serveringstillstånd. Här kan läsa om vilka regler och avgifter som gäller.
Försäljning av folköl
Om du vill börja sälja och servera folköl ska du anmäla det till kommunen.
Hantering av livsmedel
Det är livsmedelsföretaget, det vill säga restaurangen, caféet, butiken eller gatuköket, som ansvarar för att det kunden äter och dricker är säkert och håller den kvalitet som utlovas. Läs om livsmedelshantering.
Om du ska servera mat behöver du göra en anmälan om registrering av livsmedelsverksamhet hos avdelningen för miljö- och hälsoskydd, minst två veckor före förskolans start.
E-tjänst - anmälan om registrering av livsmedel
Syltar och vepor
Om du vill sätta upp en permanent större reklamskylt eller vepa, fristående eller på fasad, krävs bygglov. Kom ihåg att stämma av med hyresvärden eller fastighetsägaren innan du ansöker.
Skyltar: reklamskyltar och vepor
Om du vill sätta upp en skylt där marken är allmän plats måste du söka tillstånd från polisen.