Foodtruck
Vill du starta en foodtruck för att testa din idé eller expandera din befintliga restaurangverksamhet? Att omvandla ett fordon till en restaurang är spännande men det kräver också en del tillstånd. Här kan du läsa om hur du gör och vad som gäller.
Tillstånd och regler
Hantering av avfall
Vad ska du göra med matavfallet? Läs våra regler för hur olika typer av avfall hanteras.
Fettavskiljare
Fett som släpps ut i avloppet i samband med matlagning och diskning skapar problem med igensättningar och stopp i ledningsnätet. Se våra riktlinjer för hantering av fett och krav på fettavskiljare för livsmedelsverksamheter.
Fettavskiljare för livsmedelsverksamhet
Hantering av livsmedel
Det är livsmedelsföretaget, det vill säga restaurangen, caféet, butiken eller gatuköket, som ansvarar för att det kunden äter och dricker är säkert och håller den kvalitet som utlovas. Läs om livsmedelshantering.
Om du ska servera mat behöver du göra en anmälan om registrering av livsmedelsverksamhet hos avdelningen för miljö- och hälsoskydd, minst två veckor före förskolans start.
E-tjänst - anmälan om registrering av livsmedel
Matavfall
Vad ska du göra med matavfallet? Läs våra regler för hur olika typer av avfall hanteras.
Anmäl utsläpp eller förorening
Om din verksamhet finns inom Östra Mälarens vattenskyddsområde gäller särskilda skyddsföreskrifter. Du är skyldig att känna till de krav som ställs inom vattenskyddsområdet.