Fettavskiljare för livsmedelsverksamhet
Fett som släpps ut i avloppet i samband med matlagning och diskning skapar problem med igensättningar och stopp i ledningsnätet. Det finns därför särskilda riktlinjer som gäller vid hantering av fett och krav på fettavskiljare för livsmedelsverksamheter.
Krav på fettavskiljare för livsmedelsverksamheter
Eftersom fett sätter igen spillvattenledningarna ska alla verksamheter som hanterar fett lämna förbrukat eller överblivet fett till återvinning samt ha en typgodkänd fettavskiljare installerad som samlar upp det fett som följer med tvätt- och diskvatten. Fettavskiljaren ska vara utformad och dimensionerad enligt svensk standard EN 1825 och uppfylla de allmänna kraven enligt Boverkets byggregler.
Vilka krav som gäller finner du i våra riktlinjer för fettavskiljare Pdf, 200.4 kB.
Exempel på verksamheter som behöver ha fettavskiljare är
- restauranger
- gatukök
- charkuterier
- konditorier
- livsmedelsindustrier
- mottagningskök
- storkök
Vid installation av fettavskiljare ska du göra en bygganmälan till miljö- och bygglovsnämnden. Tömning ska göras av kommunens entreprenör så kontakta kommunen efter installation så bokar vi tömning.