Serveringstillstånd
För att få sälja och servera alkohol behöver du ett serveringstillstånd. Du ansöker via e-tjänsten nedan. Du kan även läsa om vilka regler och avgifter som gäller.
Serveringstillstånd för restauranger kan gälla tillsvidare eller under en tidsbegränsad period, så länge din verksamhet uppfyller lagar, krav och regler för alkoholservering.
Avgifter
För att kommunen ska behandla din ansökan måste du betala en ansökningsavgift. Avgiften faktureras av kommunen efter att din ansökan har inkommit. Avgift för ansökan måste betalas innan ansökan kan behandlas.
Lämplighetskrav
Alkohollagen ställer krav på dig som söker serveringstillstånd. Lämplighetskravet betyder bland annat att du sköter din ekonomi, inte har ett brottsligt förflutet och att du kan visa att du har tillräckliga kunskaper i alkohollagen.
Kunskap i alkohollagen
Du ska ha kunskap i alkohollagen. Det kontrolleras genom att du får göra ett kunskapsprov utifrån vilket typ av tillstånd du ansöker om.
Stadigvarande serveringstillstånd till allmänheten
Detta tillstånd gäller tills vidare. För att kunna få ett stadigvarande tillstånd ska serveringsstället ha ett eget kök i anslutning till serveringslokalen och kunna servera lagad eller på annat sätt tillredd mat. Matutbudet ska bestå av ett antal förrätter, huvudrätter och efterrätter. Efter kl. 23.00 får matutbudet begränsas till ett fåtal enklare rätter.
På serveringsstället skall det finnas tillräckligt med sittplatser för matservering i förhållande till lokalens storlek, och om det finns uteservering ska lokalerna vara överblickbara från exempelvis baren. Tillståndshandläggare gör bedömningen om lokalens utformning uppfyller lämplighetskraven.
Vid bedömningen av kök tas hänsyn till verksamhetens inriktning. Utrustning för den tillredning som ska bedrivas ska finnas. Serveringsstället ska även vara lämpligt för sitt ändamål utifrån brandsäkerhetssynpunkt.
Tillfälliga serveringstillstånd för slutet sällskap
Om du ska sälja och servera alkohol till ett begränsat antal personer som du känner till i förväg, behöver du serveringstillstånd för slutna sällskap, till exempel:
- personalfest
- föreningsfest
- liknande enstaka tillfällen
Tillståndet innebär att du får servera vin, starköl, sprit och andra jästa alkoholdrycker.
Tillståndet gäller för ett slutet sällskap, det betyder att de som kommer på festen ska vara bestämda i förväg och ha ett gemensamt intresse. Lokalen får alltså inte vara öppen för nya gäster under serveringen. Du kan få tillfälligt tillstånd vid högst tolv tillfällen per år och per lokal.
Tillfälliga serveringstillstånd till allmänheten
Om du ska hålla ett arrangemang dit allmänheten får komma under en begränsad tid, kanske en konsert eller en festival, så behöver du ett tillfälligt serveringstillstånd för att få sälja och servera alkohol.
Tillfälligt serveringstillstånd gäller vid enstaka tillfällen eller en viss period, alltså inte regelbundet återkommande verksamhet. Du kan få tillfälligt tillstånd vid högst tolv tillfällen per år och per lokal.
Övriga typer av serveringstillstånd
Det finns även möjlighet att ansöka om stadigvarande cateringtillstånd till slutet sällskap, pausservering, m.m. För mer information om dessa tillstånd se kommunens riktlinjer nedan.
Aktuell lagstiftning och riktlinjer
Utgångspunkten för kommunens arbete med serveringstillstånd och tillsyn finns i alkohollag (2010:1622) och kommunens riktlinjer för serveringstillstånd. För mer information om alkohollagen och kommunens riktlinjer, se nedanstående länkar:
Riktlinjer för serveringstillstånd Järfälla kommun Pdf, 482.2 kB.
Tillsyn
Kommunen ansvarar tillsammans med polismyndigheten för tillsynen av serveringsställen i Järfälla. Tillsynen syftar bland annat till att kontrollera att tillståndshavare i kommunen följer bestämmelserna i alkohollagen.
Ändring av personer med betydande inflytande
Har tillståndshavare genomfört förändringar i bolagets ledning måste detta rapporteras till kommunen. Detta gäller exempelvis förändring av:
- verkställande direktör
- extern firmatecknare
- styrelseledamot
- styrelsesuppleant som har generalfullmakt att företräda företaget, har ett betydande ägarinflytande eller i övrigt har sådan ställning att ett bestämmande inflytande föreligger
- bolagsdelägare
- aktieägare med betydande aktieinnehav
- verklig huvudman
- annan ekonomisk intressent bakom serveringsverksamheten
- annan person som har rätt att fatta avgörande beslut för serveringsverksamheten.
Blanketter
Om du inte har möjlighet att ansöka via kommunens e-tjänst så finns blanketter tillgängliga här:
Klicka här för att komma till blanketter
Ifyllda blanketter skickas till:
Järfälla kommun
Socialförvaltningen
Kansli- och tillsynsenheten
177 80 Järfälla