Åtgärder mot kränkande behandling
Av såväl skollag som läroplaner framgår principen om alla människors lika värde. Det finns flera vägar för dig som förälder och elev att anmäla kränkande behandling i skolan.
Vad är kränkande behandling?
Kränkande behandling används som ett samlingsbegrepp när någon eller några utsätts för kränkning, till exempel på grund av sexuell läggning, kön, etnisk bakgrund, religion, funktionsnedsättning eller social tillhörighet.
- Alla förskolor och skolor är skyldiga att arbeta aktivt för att förebygga och motverka alla former av kränkning.
- All personal ska ha sådana kunskaper att kränkningar upptäcks tidigt och att personalen kan agera på ett lämpligt sätt.
- Alla förskolor och skolor ska ha en likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling. Av planen ska bland annat förskolan/skolans rutiner vid olika händelser framgå.
- Planen ska vara väl känd och omfattas av alla på skolan såväl elever som vuxna och även föräldrar till icke myndiga elever.
- Varje kränkande behandling ska resultera i en reaktion från de vuxna. Anmälningsskyldighet finns.
Hur kan jag anmäla kränkande beteende?
- Vill du berätta om eller diskutera kränkningar och diskriminering ska du i första hand prata med personalen på förskolan eller skolan.
- Om du av någon anledning inte vill eller kan vända dig till direkt till personalen kan du istället vända dig till rektorn.
- På kommunala för- och grundskolor är det kommunen som är huvudman. Till utbildningsförvaltningen vänder du dig om det gäller större frågor som rektorn inte kan svara på eller gå vidare med ditt ärende.
Vad säger lagen?
Barnkonventionen, Diskrimineringslagen och Skollagen föreskriver alla barns och elevers rätt till trygghet. Lagen kräver att verksamheterna; förskola, skola och fritidshem, inte bara är skyldiga att utreda och hantera händelser när de kommer till personals kännedom, utan att de också ska bedriva ett systematiskt och målinriktat arbete för att förebygga och motverka att barn eller elever utsätts för kränkningar, trakasserier eller diskriminering.
Järfälla kommun, som är huvudman för de kommunala verksamheterna, är ansvarig för att se till att verksamheterna lever upp till lagens krav.