Gå direkt till sidans innehåll

Ansökan steg för steg

710x280

Instruktionsfilm: Så gör du en ansökan

Skapa ett användarkonto och logga in

Första gången du ansöker måste du skapa ett användarkonto. Information om din adress hämtas från Skattemyndigheten och fylls i automatiskt. Logga in med e-legitimation eller lösenord.

Välj kurser

Börja med att titta i kurskatalogen och välja de kurser du vill ansöka till. Du väljer en kurs genom att placera den i kurskorgen. Sedan görs ansökan i sju steg:

Steg 1 – Prioritera och välj kursmål: Du måste ange varför du vill läsa kursen. Du kan rangordna dina val.

Steg 2 – Individuell studieplan: Du måste ange vad du har för mål med dina studier, vad du har studerat tidigare, och hur mycket du vill studera (studieomfattning).

Steg 3 – Personuppgifter och kontaktsätt: Ange din e-postadress och ditt mobilnummer så att du kan bli kontaktad av Vuxenutbildningen.

Steg 4 – Betyg och bilagor: Bifoga alla betyg och intyg som behövs för den utbildning du söker. Det kan vara från SFI, från gymnasieskolan eller från annat komvux. Har du endast studerat på komvux i Järfälla behöver du inte bifoga dina betyg. Betygen ska skannas (inte fotograferas med mobiltelefon). Utan betygsunderlag kan inte din ansökan behandlas, och du kommer då att behöva göra en ny ansökan till nästa start.

Steg 5 – CSN: Ange om du kommer att söka studiemedel från CSN.

Steg 6 – Nuvarande sysselsättning. Är du anställd, arbetslös, annat?

Steg 7 – Kontrollera din ansökan och slutför den genom att skicka in.

Du kan pausa

Om du saknar information för att fylla i din ansökan, eller inte har alla betyg, kan du pausa och göra den färdig senare. Kom bara ihåg att logga in och skicka den innan sista datum för anmälan!

Om du vill ändra eller lägga till något i din ansökan

Har du ansökt fel eller vill lägga till någon kurs, har du möjlighet att lämna in en ny ansökan till och med sista ansökningsdag för aktuell kursstart. Så här gör du:

  • Om din ansökan inte är behandlad kan du lämna återbud på din första ansökan och därefter göra en ny. 
  • Om din ansökan är behandlad kan du göra en ny ansökan, men observera att din första ansökan därmed blir ogiltig. Det är därför viktigt att din nya ansökan är komplett.

Utbudet i katalogen

Om du saknar någon utbildning/kurs i katalogen, så ska du vända dig till aktuell skola för information. Det är skolorna själva som lägger in sina utbildningar i katalogen.

För dig som söker kurspaket

Om du vill ansöka till ett kurspaket måste du:

  1. Göra din ansökan till utbildningen på ansökningswebben. Bifoga dina betyg digitalt när du gör din ansökan. Betygen ska vara sådana som krävs för att gå utbildningen. Motivera i din ansökan varför du vill gå utbildningen.
  2. Boka tid med en studie- och yrkesvägledare för att din ansökan ska vara komplett. Boka tid.

    Vi behandlar inte ofullständiga eller sena ansökningar.

Hjälp med din ansökan

Se under Kontakta Vux Vägledning för tider där du kan få hjälp med din ansökan.

Om du redan studerar på Komvux ska du vända dig till din skola om du behöver hjälp med att ansöka.

Senast uppdaterad: 2019-08-30

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp