Gå direkt till sidans innehåll

Betyg och meriter

Slutbetyg

1 juli 2021 är sista dagen som vuxenutbildningen kan utfärda ett slutbetyg.
I slutbetyg ingår det vissa gamla kursbetyg som inte kan omvandlas till dagens betygssystem och därför kan det vara fördelaktigt att få det utfärdat innan tidsfristen. Efter det datumet går det fortfarande att läsa mot en avslutad gymnasieutbildning - då heter det istället gymnasieexamen.

Om du saknar enstaka kurser för att bli klar med ditt slutbetyg, mejla oss så snart som möjligt på kontakt@jarfalla.se. Om så är fallet så kan det fortfarande finnas en chans att påbörja dina studier och avsluta dem innan det sista datumet passerar.

Hinner du inte läsa mot ett slutbetyg så kan du istället läsa mot en gymnasieexamen. Läs gärna mer om det på regeringens hemsida.

Frågor och svar om betyg och meriter

Jag ska söka till högskolan, när skickar ni mina betyg?

När du har avslutat en kurs har din skola fyra veckor på sig att skicka betyget till oss. Om du har bråttom att få ditt betyg är det viktigt att du i god tid meddelar skolan så att de skyndsamt kan hantera ditt betyg.

När vi får betyget från skolan rapporterar vi det utan dröjsmål digitalt till Universitets- och Högskolerådets nationella betygsdatabas, där Antagningen hämtar betyget.
Observera att du alltid har ett eget ansvar att kontrollera att dina betyg och andra relevanta meriter är UHR tillhanda i utsatt tid för anmälan - även om ditt Komvux är anslutet till betygsdatabasen.

Varför kan jag inte se mina betyg på Antagning.se?

Det är först då du gör en anmälan till Antagning.se som dina nya meriter förs över från Nationella betygsdatabasen. Det kan ta några dagar från att du gjort din anmälan.

Om du undrar över vilka betyg som finns i Nationella betygsdatabasen så kontakta Universitets- och högskolerådet: uhr.se

Hur kan jag höja mina betyg?

Du får inte läsa om en kurs om du redan har ett godkänt betyg (E). För att höja ditt betyg i en kurs du redan är godkänd i kan du göra en prövning och ”tenta av” kursen.

Jag vill läsa på högskola, vad behöver jag?

För att läsa på högskola behöver du ett slutbetyg eller en gymnasieexamen. Ibland behöver du komplettera med kurser för särskild behörighet. Om du har gymnasiebetyg från hemlandet kan du få dem validerade av Universitets- och högskolerådet, UHR.
Antagning.se kan du läsa mer om behörigheter.

Hur validerar jag min utbildning från mitt hemland?

På Universitets- och högskolerådet, UHR, hittar du information om Bedömning av utländsk utbildning

Kan jag få mina betyg på engelska?

Ja, i de flesta fall. Gör en beställning av utdrag ur betygskatalogen och välj att du vill ha det på engelska. Om du har betyg i lokala kurser kan du behöva vända dig till en översättningsbyrå.

Senast uppdaterad: 2020-09-17

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp