Gå direkt till sidans innehåll

Betyg och meriter

710x280

Frågor och svar om betyg och meriter

Jag ska söka till högskolan, när skickar ni mina betyg?

När du har avslutat en kurs har din skola fyra (4) veckor på sig att skicka betyget till Kompetenscentrum. Om du har bråttom att få ditt betyg är det viktigt att du i god tid meddelar skolan så att de skyndsamt kan hantera ditt betyg.

När vi får betyget från skolan rapporterar vi det utan dröjsmål digitalt till Universitets- och Högskolerådets nationella betygsdatabas, där Antagningen hämtar betyget.

Varför kan jag inte se mina betyg på Antagning.se?

Det är först då du gör en anmälan till Antagning.se som dina nya meriter förs över från Nationella betygsdatabasen. Det kan ta några dagar från att du gjort din anmälan.

Om du undrar över vilka betyg som finns i Nationella betygsdatabasen så kontakta Universitets- och högskolerådet: uhr.se

Hur kan jag höja mina betyg?

Du får inte läsa om en kurs om du redan har ett godkänt betyg (E). För att höja ditt betyg i en kurs du redan är godkänd i kan du göra en prövning och ”tenta av” kursen.

Jag vill läsa på högskola, vad behöver jag?

För att läsa på högskola behöver du ett slutbetyg eller en gymnasieexamen. Ibland behöver du komplettera med kurser för särskild behörighet. Om du har gymnasiebetyg från hemlandet kan du få dem validerade av Universitets- och högskolerådet, UHR.

På Antagning.se kan du läsa om vad som gäller för dig med utländskt gymnasiebetyg

Hur validerar jag min utbildning från mitt hemland?

På Universitets- och högskolerådet, UHR, hittar du information om Bedömning av utländsk utbildning

Kan ni vidimera mina betyg som jag behöver skicka till Antagningen eller UHR?

Om du skannar dina originalbetyg och bifogar till din ansökan, behöver du inte få dem vidimerade.

Du behöver endast få dem vidimerade om du skickar papperskopior. En kompis, en familjemedlem eller en granne kan hjälpa dig med det. Servicecenter i Järfälla kommun (Posthuset), kan också vidimera kopior.  Du måste ta med dig originaldokumenten, och du betalar kontant för kopiorna.

Mer information om hur och vad du ska skicka in hittar du på respektive hemsida:
Antagningen: Ladda upp eller skicka in
Universitets- och högskolerådet, UHR: Bedömning av utländsk utbildning

Kan jag få mina betyg på engelska?

Ja, i de flesta fall. Gör en beställning av utdrag ur betygskatalogen och välj att du vill ha det på engelska. Om du har betyg i lokala kurser kan du behöva vända dig till en översättningsbyrå.

Senast uppdaterad: 2017-07-05

Upp