Gå direkt till sidans innehåll

Prövning och validering

Prövning i kurs

När man gör en prövning bedöms man på innehållet i en hel kurs och får ett betyg. Du har antingen läst kursen tidigare eller läser på egen hand. En prövning kan göras inom Komvux från och med 1 juli det år du fyller 20, eller tidigare om du har ett slutbetyg från gymnasieskolan. 

Om du vill göra en prövning vänder du dig direkt till valfri skola som bedriver vuxenutbildning. Skolan behöver inte finnas i din egen kommun.

Tänk på att skolorna endast erbjuder prövningar i de ämnen de undervisar, samt att prövningar endast arrangeras vid bestämda tidpunkter på året. Skolan har rätt att ta en avgift för administrativa kostnader.

Betyg efter prövning

Om du har gjort en prövning vid en av de skolor som Järfälla har avtal med (se Skolformer i Järfälla) kan skolan rapportera betyget i vårt system och därefter skickar vi det till Nationella betygsdatabasen, precis på samma sätt som för vanliga betyg. Tänk på att du måste ha ett konto på Ansökningswebben för att skolan ska kunna rapportera ditt betyg.

Har du däremot gjort en prövning på en extern skola så är det rutiner och regler på den skolan som avgör hur betyget skickas. Det kan innebära att du själv måste skicka ditt betyg till Nationella betygsdatabasen. Kontakta skolan för information.

Validering

I bland kan det vara aktuellt att validera delar av en kurs. Detta kan till exempel vara lämpligt om man har yrkeserfarenhet av ett ämne. En validering får dock aldrig ensam vara grunden för ett betyg. Prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola om du tror att validering kan vara aktuellt för dig.

 

 

Senast uppdaterad: 2017-07-05

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp