Gå direkt till sidans innehåll

Inför och under studierna

Du har gjort en ansökan till någon av våra skolor. Din ansökan är behandlad och godkänd – vad händer sedan?

När antagningen är färdig för en kursstart skickas alla godkända ansökningar till respektive skola, sedan sköter skolan resten.

Frågor om kursstart

Kontakta din skola direkt om du har frågor om kallelse, upprop, schema, kurslitteratur, särskilda behov, eller annat du undrar över.

Fortsatta studier

Du planerar dina fortsatta studier tillsammans med studie- och yrkesvägledaren på din skola. Skolan hjälper också till med ansökan om du behöver stöd.

Betyg

Betyget du får när du genomfört en gymnasiekurs skickas automatiskt av kommunen till nationella betygsdatabasen när vi har fått det från din skola. Har du studerat för en gymnasieexamen, kontaktar du oss när din utbildning närmar sig sitt slut. Att få en examen utfärdad tar cirka en månad, så var ute i god tid.

Läs om betyg och examen.

Frågor och svar om Inför och under studierna

Jag har särskilda behov – kan jag få stöd i skolan?

Om du har behov av någon form av särskilt stöd i skolan, är det viktigt att du när du har gjort din ansökan snarast tar kontakt med den skola du sökt till.

Det är studie- och yrkesvägledaren på din skola som ska se till att du får den hjälp du behöver för att kunna bedriva dina studier. Skolan kan behöva tid för förberedelser, så dröj inte med att kontakta dem. Om du väntar tills kursen har startat kan vi inte garantera att du får den hjälp du behöver.

Hur beställer jag ett studieintyg?

Kontakta din skola för att få ett studieintyg.

Jag måste avbryta kursen, hur gör jag?

Meddela skolan att du vill avbryta kursen. Kom ihåg att utan dröjsmål kontakta CSN om du har studiemedel.

Kan jag byta kurs och skola?

Du kan ändra hastighet, byta mellan distans och klass, och mellan dagtid och kvällstid inom samma skola, men du kan inte byta ämne eller skola. Du kan endast byta skola om din kurs blir inställd. Vill du läsa en annan kurs måste du göra en ny ansökan.

Hur sjukanmäler jag mig?

Kontakta din skola. Tänk också på att meddela CSN från första dagen om du har studiemedel.

Hur mycket måste jag studera för att få studiemedel?

 Minst halvtid. För mer information om regler för studiemedel se www.csn.se

Hur får jag schema och litteraturlista?

Kontakta din skola direkt om du har frågor om kallelse, schema, litteratur, eller liknande. Kompetenscentrum har inte tillgång till dessa uppgifter.

När börjar terminen?

Vi har tio kursstarter för gymnasiala utbildningar per år och för grundläggande nivå har vi starter varje månad. Information om din kursstart hittar du genom att logga in på Mina sidor på Ansökningswebben. För mer information om schema och tider, vänder du dig direkt till din skola.

Jag hinner inte bli klar med kursen, kan jag förlänga den?

Vid mycket särskilda skäl så som sjukdom (läkarintyg krävs) finns det möjlighet att förlänga en kurs. Ta i så fall kontakt med din skola. Tänk på att en förlängning kan påverka ditt studiemedel. Det är därför viktigt att du utan dröjsmål kontaktar CSN och meddelar ändringen.

Jag kan inte starta kursen nu som jag sökt – kan jag flytta fram kursstarten?

Det krävs sjukintyg för att få flytta fram en kursstart, i annat fall måste du göra en ny ansökan. Tänk på att alltid meddela skolan om att du inte kommer att starta.

Senast uppdaterad: 2017-07-03

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp