Innehåll

Vuxenutbildning på gymnasial nivå

Det här är utbildningen för dig som behöver komplettera för att få gymnasieexamen, grundläggande behörighet eller särskild behörighet.
Prövning ger betyg i ämnet utan undervisning.

Kurserna kan läsas antingen i klassrum på dagtid, klassrum på kvällstid eller på distans. Du kan också välja att läsa heltid, halvtid eller deltid. Studierna är kostnadsfria och CSN-berättigade. Kostnad för kurslitteratur och material kan tillkomma.

Meritpoäng och prövning

Du har inte rätt att läsa kurser för meritpoäng på den kommunala vuxenutbildningen, inte heller kurser med redan minst godkänt betyg (läsa upp betyg).

Du kan kontakta skolor som bedriver vuxenutbildning om möjligheten att göra prövning för betyg i kursen. Prövning innebär att du på egen hand läser in en kurs enligt kursplan och tentar av den - i de flesta fall både skriftligt och muntligt.

Observera att du inte ska kontakta VUX vägledning angående prövning. Prövning är en ensak mellan dig och skolan. Vi listar här nedan kontaktuppgifter till de skolor vi samarbetar med. Du är fri att kontakta vilken skola du vill i landet som erbjuder prövning i den kurs som du behöver. 

Här finns kontaktuppgifter till de skolor som Järfälla Kommun samarbetar med.

Målgrupp:

Vuxenutbildningens målgrupp är vuxna medborgare. Du är välkommen till oss från och med 1 juli det år du fyller 20 år eller om du under 20 år och har avslutat din gymnasiala utbildning.

Förkunskapskrav (behörighet):

Matematik 1a/b/c - Minst betyget E (motsvarar godkänt) i Matematik grundläggande delkurs 4

Engelska 5 - Minst betyget E (motsvarar godkänt) i Engelska grundläggande delkurs 4

Svenska/Svenska som andraspråk 1 - Minst betyget E (motsvarar godkänt) i Svenska/Svenska som andraspråk grundläggande delkurs 4

Övriga kurser - Minst betyget E (motsvarar godkänt) i Svenska/Svenska som andraspråk grundläggande delkurs 4

Har du en utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada?

KOMVUX som särskild utbildning på gymnasial nivå erbjuds för dig med utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada. Du är välkommen till oss från och med 1 juli det år du fyller 20 år eller om du under 20 år och har avslutad din gymnasiala utbildning

Lärvux i Järfälla

I Järfälla kommun används samlings­namnet Lärvux för särskild utbildning för vuxna och utbildningen arrangeras av Järfälla Lärcentrum. Här erbjuds kurser på både grundläggande och gymnasial nivå.

Läs mer om Lärvux i Järfälla

Fler kurser på gymnasial nivå

Är du intresserad av andra kurser  än de som erbjuds på Järfälla Lärcentrum, kontakta en studie- och yrkes­vägledare på VUX vägledning för mer information. Maila: kontakt@jarfalla.se.

Har du ytterligare frågor?

VUX vägledning arbetar med studie- och yrkesvägledning samt antagning. Vi samarbetar med skolor både inom kommunen och utanför.

Kontakta VUX vägledning

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp