Gå direkt till sidans innehåll

Nova­Stipendiet - kulturstipendiet för unga

Järfällas kultur­stipendium för unga heter Nova­Stipendiet. Det riktar sig till barn och unga under 20 år och kan ge möjlighet till att förverkliga ett dröm­projekt. Sti­pendiet fungerar som ett bidrag till spä­nnande och kreativa idéer inom kultur­området.

Flera kan ta del av stipendiet

Summan är på 60 000 kr och kan delas upp i flera del­stipendier, så att fler än ett projekt har möjlighet att få stöd. Det kan sökas av för­eningar, förskolor, skolor, församlingar, institutioner, kultur­grupper eller liknande, dock inte av privatpersoner, företag eller av politiska föreningar. De som kan söka är barn och unga under 20 år, som bor i Järfälla eller på något annat sätt har an­knytning till Järfälla, till exempel går i skolan här. Stipendiet är på totalt 60 000 kronor. Bakom stipendiet står Järfällahus AB, Jakobsberg Centrum­galleria AB, HSB Norra Stor-Stockholm och Järfälla kultur/Järfälla kommun. Sista ansökningsdag var 31 mars 2021.

Stipendieutdelning 2021

På grund av rådande situation med Coronaviruset kommer stipendieutdelningen för projekt 2021/2022 att ske under oktober 2021 i Jakobsbergs centrum. Tidigare har utdelningen varit i maj. Stipendierna delas ut i Jakobsbergs centrumgalleria måndagen den 4 oktober klockan 17.00 som en del av kulturmånaden oktober.

Stipendiater och projekt 2021/2022

Berghemskolan - Återbruk med nytt stuk

Elever i årskurs 1 och 2 kommer att besöka Tom Tits Experiment i Södertälje där eleverna får testa olika uppfinningar för att sedan ta med sig inspiration till klassrummet för konstnärligt arbete. De kommer att konstruera egna tekniska lösningar med hjälp och stöd i olika konstverk. Verken skapas av återvunnet material. Stipendiesumma: 17 000 kronor.

Vittra Jakobsbergs förskola - Jordens kraft för hållbar utveckling

Genom erfarenhetsbaserat och utforskande lärande kommer barnen lära sig hur de kan ta hand om sig själva och vår jord på ett hållbart sätt. Barnen kommer att delta i odlingsprocesser från frö, till skörd, till något gott som man kan äta och bidrar till ett bättre klimat. En fotobok kommer att skapas med barnens egen receptbok på maträtter som tillagas av det barnen skördat. Stipendiesumma: 13 000 kronor.

Järfälla Simsällskap konstsimsektionen - Konstsim för alla

Barn och ungdomar i olika åldrar kommer att erbjudas möjlighet att testa på konstsim. Projektet går ut på att introducera konstsim till nya målgrupper genom att synas på ett av kommunens största allmänna utomhusbad, Görvälnsbadet. Genom öppna träningspass för alla intresserade är målet att projektet ska bidra till att fler får upp ögonen för konstsim. Under sommarens bästa semester- och badveckor veckorna 29-31 kommer träningspassen erbjudas. Stipendiesumma: 30 000 kronor.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp