Frågor och svar angående förslag om ny gymnastikhall

Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden har ett uppdrag från kommunfullmäktige att tillsammans med kommunstyrelsen och Järfällagymnasterna ta fram ett förslag på omfattning, storlek, lokalisering, finansiering och huvudmannaskap för en ny gymnastikhall. Här svarar vi på vanliga frågor om detta ärende.

Bakgrund

I ett antal år har Järfällagymnasterna fört fram behovet och sökt samverkan med Järfälla kommun gällande att förbättra och utveckla sina idrottsytor. Anledningen till detta är att deras nuvarande anläggning har brister, att den ursprungligen inte är byggd som en gymnastikanläggning, att den börjar bli sliten, att föreningen växer i antal medlemmar och behöver fler idrottsytor. Järfälla gymnasternas nuvarande anläggning är en tennishall som byggts om till en specialanpassad gymnastikhall. Ombyggnationen gjordes utifrån de förutsättningar som byggnaden tillät och med en begränsad budget.

Järfälla kommuns uppdrag

Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden har fått i uppdrag av kommunfullmäktige (diarienummer Kst 2024/568) att tillsammans med kommunstyrelsen, Järfällagymnasterna och i dialog med relevanta och externa aktörer för regional samverkan, ta fram ett förslag på omfattning, storlek, lokalisering, finansiering och huvudmannaskap för en ny gymnastikhall. Uppdraget ska återrapporteras till kommunstyrelsen i slutet av april 2025.

Frågor och svar

Här svarar vi på de vanligaste frågorna angående processen för en ny gymnastikhall i Järfälla.

Hur ser processen ut framåt?

Kultur- demokrati- och fritidsnämnden tar på sammanträdet den 18 februari ställning till förvaltningens förslag om bland annat anläggningens omfattning samt huvudmannaskap. Om nämnden beslutar att godkänna förvaltningens rapport och förslag till beslut skickas det vidare till kommunstyrelseförvaltningen (KSF) som bland annat kommer att utreda var gymnastikhallen ska placeras. KSF kommer även att lägga fram ett förslag till beslut till Kommunstyrelsen om hur ärendet ska tas vidare. Beslut kommer fattas den 28 april i kommunstyrelsen och sedan den 12 maj i kommunfullmäktige om Kommunstyrelsen ställer sig positiv till förvaltningens förslag.

Hur ser Järfällas behov av en gymnastikhall ut?

Behovet av en ny hall i Järfälla kommun som är specialanpassad för gymnastik, bedöms av kultur-, demokrati- och fritidsförvaltningen som stort. Det finns ett stort intresse bland barn och ungdomar för gymnastik. För närvarande har Järfällagymnasterna över 700 barn och unga i kö. En specialanpassad gymnastikhall stärker idrottens förutsättningar.

Varför är det viktigt för kommunen att satsa på gymnastik?

Järfällagymnasterna är en av de största föreningarna i Järfälla och den enda gymnastikföreningen. Föreningen har 1 399 aktiva medlemmar i åldrarna 3–20 år. Det finns även över 700 barn och ungdomar i kö till föreningen.

Andra kommuner som bygger specialgymnastikhallar idag i Sverige gör det för att flytta ut sina gymnaster från sporthallar och frigöra tid för andra inomhussporter. I Järfälla har man redan gjort detta genom den befintliga anläggningen som stod färdig 2006. Detta har skapat möjlighet för andra idrotter i kommunen att växa i befintliga sporthallar. En ny hall för gymnastik skapar bättre förutsättningar för gymnastikföreningen. De får en möjlighet att expandera sin verksamhet genom att utöka antalet utövare och erbjuda bättre träningsmöjligheter i en anpassad miljö utifrån de specifika behov som gymnastikidrotten har.

Har Järfälla kommun haft en dialog med föreningen?

Ja, det har varit en tät dialog med föreningen. Järfällagymnasterna har ombetts att inkomma med synpunkter kring specifika frågor och scenarier. De har fått lämna in inspel genom egen rapport som finns med i ärendet som bilaga.

Vad skulle en gymnastikhall kosta?

Kommunen uppskattar byggkostnaden till mellan 155–190 miljoner kronor för en specialgymnastikhall på 3200–4000 kvadratmeter. Utöver det tillkommer kostnader för mark- och detaljplaner, och de kan variera beroende på val av plats. Den nya specialhallen för gymnastik kommer att medföra ökade drift- och underhållskostnader för Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden på cirka 13–15 miljoner kronor per år. Byggkostnaden är baserad på nyckeltal och inte på projektets specifika förutsättningar, då alla förutsättningar i nuläget inte är klarlagda. En kostnadskalkyl kommer att tas fram i kommande skeden i processen.

Har kommunen råd med en gymnastikhall i dessa svåra ekonomiska tider?

Det som Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden har fått som uppdrag från kommunfullmäktige är att tillsammans med kommunstyrelsen och Järfällagymnasterna ta fram ett förslag på omfattning, storlek, lokalisering, finansiering och huvudmannaskap för en ny gymnastikhall. Huruvida kommunen har möjlighet att bygga en ny gymnastikhall kommer att beslutas i kommunfullmäktige den 12 maj. Uppdraget återrapporteras till kommunfullmäktige i maj, fortfarande i tidigt skede.

Om det beslutas att gymnastikhallen ska byggas, var kommer den att vara placerad?

Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden behandlar den 18 februari förvaltningens förslag att godkänna förvaltningens återrapportering om en ny hall för gymnastik. Uppdraget har bland annat på omfattat hallens storlek, finansiering och huvudmannaskap. Förslaget lämnas sedan vidare till Kommunstyrelsen för vidare utredning av var den nya hallen ska byggas.

De tre platser för placering som kommunicerats tidigare utgick från en större anläggning än vad som nu föreslås. Om byggnaden blir mindre kan fler placeringar bli aktuella och det är något en vidare utredning kommer att undersöka.

Kommer hallen även att rymma andra idrotter?

Kommunen måste se till helheten och behöver bygga en hall som går att använda på ett flexibelt sätt. Även om gymnastiken blir den huvudsakliga verksamheten i hallen kommer det att vara möjligt att parallellt ha lämplig kompletterande verksamhet som till exempel yoga, kampsport, pensionärsgymnastik eller skolaktivitet under dagtid.

Gymnasterna har redan en hall, varför fungerar inte den?

Sakkunniga inom kommunens fastighetsavdelning inspekterade JG-hallen i april 2022. Deras bedömning vid besöket var att det inte var ekonomiskt hållbart att renovera JG-hallen utan att det skulle bli billigare att riva och bygga nytt istället, på grund av hallens dåliga skick och utformning. Till exempel klarar den inte kraven på tillgänglighetsanpassning och ventilation. Anläggningens disposition, två före detta tennishallar med mellanbyggnad ger inte bästa förutsättningar eftersom den exempelvis saknar hoppgrop med lösskum och endast har två trampoliner. Den befintliga JG-hallen är därmed inte optimal för gymnastikidrott.

Kan inte den tidigare simhallen användas för gymnastikverksamhet?

Den tidigare simhallen ska fungera som mötesplats för olika idrotter, men även ge plats för andra aktiviteter. Ett antal rum för möten och konferens ger förutsättningar för föreningslivet att ses för internt arbete, men även för till exempel utbildningar och informationstillfällen.

När det gäller idrott är det främst fäktning, brottning, boxning, styrkelyft och basket som ges utrymme i den gamla simhallen som beräknas stå klar för inflyttning i början av 2027.

Den tidigare simhallen har inte de ytor som gymnastikföreningen behöver varken gällande större ytor med rätt längd för ansats/trampettbanor eller ytor med rätt takhöjd.

Kommer den nya hallen att lösa den kö av barn som vill börja med gymnastik?

Den nya hallen kommer att innebära en ökad kapacitet och fler ytor för gymnastik, vilket kommer att bidra till att minska kön så att fler kan börja med gymnastik.

I det förslag som Kultur-, demokrati- och fritidsnämnden tar ställning till är bedömningen att viss gymnastikverksamhet kommer att behöva bedrivas i några av kommunens mindre idrottshallar även i fortsättningen.

Den nya hallen kommer att ge förbättrade förutsättningar, men löser inte alla behov som Järfällagymnasterna har identifierat. Förvaltningen föreslår att tillsammans med Järfällagymnasterna att fortsätta kartlägga behov och möjligheter till utveckling i kommunens gymnastiksalar där det finns flera lediga tider till dom yngre åldersgrupper.

Varför blir det en mindre gymnastikanläggning och inte den storlek som föreningen själva önskade?

Kommunen bedömer att behoven för en specialanpassad gymnastikhall är i storleken 3200–4000 kvadratmeter. Det skulle ge bra möjligheter att fylla det behov som idrotten har. Det innebär en ökning av kapaciteten jämfört med nuvarande hall (3150 kvadratmeter). Det innebär att samtliga discipliner (grenar) som föreningen har kan få plats i anläggningen.

I Järfällagymnasternas önskemål fanns en vision om att de olika disciplinerna ska få egna ytor, men i kommunens förslag särskiljs inte disciplinerna utan de kommer att behöva samordna och samnyttja olika delar. Denna storlek innebär prioriteringar. Föreningens vision om att ha ytor för motoriklek, mötesplats, café, rum för möten, fysioterapeut, läxläsning kommer inte att få plats.

Varför kan inte föreningen bygga och äga hallen själva?

Kommunen föreslås vara huvudman för en ny anläggning eftersom en ideell förening har svårt att ta det stora kostnadsansvar som krävs för en investering av den här omfattningen. Att kommunen är huvudman ger större möjlighet att skapa både effektivt användande och en långsiktig förvaltning av anläggningen.

Att kommunen bygger, äger och driver anläggningen ger också en minskad administrativ och praktisk arbetsbörda samt innebär mindre risk för föreningen.

Har föreningen råd att hyra lokalerna av kommunen?

Om kommunen blir huvudman för anläggningen skulle Järfällagymnasterna endast betala kommunal taxa per timme samt eventuella kostnader för att hyra kontorslokaler i den nya anläggningen. På samma sätt som andra föreningar gör när de hyr på timme av kommunen. Detta innebär en mycket lägre kostnad för föreningen och ett lägre behov av föreningsstöd samt lokalstöd från kommunen.

Kommer intäkterna för hallen att väga upp kostnaderna för investeringen?

Nej, liksom andra idrottsanläggningar som kommunen äger, driftar och hyr ut väger inte intäkterna upp den kostnad som kommunen har.

Kan kommunen få intäkter från hallen?

Ja, föreningstaxa samt om det finns lediga tider så har andra idrotter och externa parter möjlighet att boka dessa lediga tider.

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.