Gå direkt till sidans innehåll

Barnteater: Scenkonstfestival för barn och unga

Teater, musik och dockteaterverkstad för barn och unga på tre scener. Festivalkafé.

Datum och tid

Lördag 17 oktober, klockan 11-16.

Plats

Viksjö bibliotek, Viksjöträffen och Viksjöteatern.

Biljetter

Fri entré. Kostnadsfria biljetter finns att hämta på Viksjö bibliotek från 3 oktober.

Viksjö bibliotek

Klockan 11.00. Konsäärt

Musik för barn 1-3 år. Ett samarbete med Länsmusiken i Stockholm och Micaela Gustafsson. Längd 35 minuter.

En musikupplevelse för de yngsta, full av finurliga små överraskningar. Det är samtidigt en klassisk konsert med ambitionen att lokalen för ett ögonblick ska förvandlas till ett konserthus. Xylofon och sång varvas med diverse inslag av slagverk, exempelvis plingeling- och risselrasselskor, stepp och dragspel. Konserten innehåller flera interaktiva moment och efteråt tillkommer 10 minuters ”prova på” där barnen får spela på vissa av instrumenten.

Klockan 12 Dockmakarverkstad med Dockteatern Tittut

För barn från 5 år, en förälder måste följa med.

Bygg en enkel docka, hitta dockans uttryck. Kreativa tips. Längd 90 minuter.

Klockan 14.30. Lilla Min vän Lage

Berättarföreställning för barn 2-6 år med Dockteatern Tittut. Längd cirka 30 minuter.

En berättarföreställning med dockor om ugglan Lage som har sålt sitt föräldrahem - en tall utanför Tingsryd - och flyttat till storstaden. Om att lämna allt och börja om i en okänd tillvaro. Nu tar Tittut ett nytt grepp om dramatiseringen av författaren och illustratören Eva Lindströms bok Min vän Lage med sin alldeles säregna humor. Genom att berätta i ett mindre format anpassas den för mindre spelytor och lokaler.

Med hjälp av fantastiska dockor och scenografi framförs sagan om ugglan Lage som har sålt sitt föräldrahem, en tall utanför Tingsryd, och flyttat till storstaden. Hur Flickan stöttar honom. Hur Lage lämnar Flickan för ugglan Janne. Och hur Lage hittar tillbaka till Flickan. Om att lämna allt och börja om i en okänd tillvaro.

Viksjöteatern

Klockan 11.00 Bakverk

Dansföreställning för barn 3-8 år med Danskompaniet JELNEK. Längd 40 minuter, 25 minuter föreställning och 15 minuter dansworkshop.

Tre sockerbagare skapar bakverk med kavlar, dans och deg. De dansar fram små Karlsbaderbullar och snurrar fram en lyckad jäsning.

Jäs mig stor Jäs mig stark Kolossal som en koloss Jättestor och jättestark Jäs mig också modig litegrann Jättegärna jättesmart Så att jag blir när jag jäst klart Jättestor och jättestark Jättesnäll och jättesmart ur Jäs mig av Lina Ekdahl

I denna humoristiska föreställning möts dikt och dans bland prinsesstårtor och sockertoppar. I efterföljande dansverkstad får barnen själva prova på att jäsa, vispa och vara deg. Succéföreställningen Bakverk, med dikter av Lina Ekdahl, skapades av Dansgruppen Agnes och hade premiär 1999. Efter det turnerade den i hela Sverige och spelade cirka 400 föreställningar. Nu, 20 år senare, har JELNEK fått den stora äran att sätta upp Bakverk igen. Denna gång med nyskriven musik.

Klockan 14.30 Över muren under havet

Musikal för ung publik 10-16 år med UusiTeatteri. Längd cirka 45 minuter.

I en snar framtid där isarna smält, kuststäder dränkts av haven, bina dött ut, maten består av alger och kackerlackor, och Helsingfors och Stockholm flutit ihop till en enda stad, försöker tre kringvandrande musiker ta sig till en talangtävling i den rika stadsdelen innanför havsmuren. I sin strävan att samla ihop pengar till stadsdelens inträdesavgift upplever de svårigheter och äventyr, men tanken på förstapriset håller deras mod uppe: en spelning inför jetsetet på jordens första underhavskoloni.

En nyskriven musikal med mycket sång och rörelse om en musikalisk skruvad framtidsvärld som låter både igenkännbar och fjärran. Där musiken framförs på egentillver­kade framtidsinstrument som byggs speciellt för denna fantasifulla föreställning. Musikalen har urpremiär hösten 2020.

Klockan 18.00 Var är mitt hem

Teater för ungdomar från 15 år och vuxna med Teater Gyllene Draken. Längd 90 minuter inklusive ett samtal med skådespelaren Danjin Malinovic.

I den gripande monologen Var är mitt hem? berättar skådespelaren Danjin Malinovic om hur hans lyckliga uppväxt i det forna Jugoslavien fick ett brutalt slut när inbördeskriget bröt ut. Med sina egna ord och varm humor tar han med oss på sin flykt som går via ett korrupt Moskva till Sverige där det visar sig att allt inte blir som han har tänkt sig. Här tvingas han att leva undangömd i flera år. Han är bara ett barn som längtar efter att få börja i skolan som alla de andra barnen som han och hans syster smygtittar på genom fönstret bakom gardinen. Officiellt sett existerar han inte, han lever vid sidan av men samtidigt mitt i det svenska samhället. Till slut, vid tolv års ålder får hans familj uppehållstillstånd och Danjin får äntligen börja skolan.

En sann historia om lycka, krig, flykt och hopp, berättad av huvudpersonen själv.

Viksjöträffen

Klockan 11 Panoptikon – Det flygande slottet

Teater, musik och konst för barn 5-10 år med Zirkus Loko-Motiv. Längd 45 minuter.

Ta steget genom den magiska Portalen och följ med på en annorlunda resa från norrskenet vid Stora Sjöfallet till soluppgången över Ale stenar. Föreställningen spelas i och runt det mobila Konst-SLOTTET.

Rörliga projektioner på rullande landskap, böljande fält, höga berg och djupa dalar. Ett slott, En Lämmel, En Åkersork, En konduktör tar publiken med på en svindlande färd genom natten med mycket sång och musik. Nu flyger vi …

Klockan 12.00 och kl 13.00 Konstverkstad med Zirkus Loko-Motiv

För barn från 5 år. En vuxen får följa med.

Ett Monumentalt Måleri. Vi spänner upp ramar med genomskinlig plast som barnen får måla i/på med professionellt konstnärsmaterial. Längd 40 minuter.

Kl 14.30 Mineralism

Dansföreställning för barn 2-6 år med Kaveri-kollektivet. Koreografi av Eliisa Erävalo. Längd cirka 30 minuter.

Tid pågår. Förändring pågår. Våra liv pågår. Och långt innan vår tid föddes stenarna. I en planetarisk krock av ofattbar hög hastighet blev jorden till. Det händer att tiden står still när vi håller i en sten, en smula av planeten. Mineralism skapar en stund att finnas vid magin som finns i vår och stenarnas varande. Den bjuder in till att skapa ihop en samling av saker vi kan hålla i, berätta om eller bara knappt föreställa.

En koreografisk föreställning för barn och deras vuxna. Föreställningen främjar det sverigefinska kulturarvet och ger publiken möjlighet att höra finska.

Arrangör

Järfälla kultur/Järfälla kommun

Upp