Barkarby villastad

Ahrneska villan

Till Barkarby villa­stad räknas Tings­byn och Kyrk­byn. Det är två kultur­historiskt värde­fulla områden med bebyggelse.

Ett villastads­projekt

Utbyggnaden av järnvägen som krympte avstånden gjorde det möjligt att bo bekvämt på landet. I slutet av 1800-talet rådde bostads­brist i Stockholm. Som en reaktion på trängseln, nöden och smutsen uppstod nya samhälls­bildningar med villa­bebyggelse utanför staden.

År 1901 köpte hovrätts­notarien Birger Svenonius gårdarna Barkarby och Kyrkbyn. De första åren byggdes det livligt i området och ett 60-tal villor kom på plats. Barkarby kunde kanske inte erbjuda samma natursköna omgivningar som Djursholm eller Saltsjöbaden, men här fanns lantliga miljöer samtidigt som man snabbt kunde ta sig in till Stockholm med tåg.

Expansionen kom dock av sig lika snabbt som den börjat. I två omgångar köpte kronan upp obyggda tomter och marken på Järvafältet. Här anlades sedan ett militärt övnings­område på markerna.

Ahrenska villan 1920-30-tal, damhandbollslag

Kyrkbyn och Tings­byn

En förtätning skedde långsamt genom styckning av tomter, som har ägt rum under hela 1900-talet. Det finns en skillnad mellan de två områdena där Tingsbyn har de lite större och mer påkostade villorna. I Kyrkbyn byggdes lite enklare hus. De flesta finns kvar än idag, även om några byggts om. Det finns även två större bygg­projekt, i Tingsbyn uppförde HSB bostads­rätts­föreningen Fransborg i början på 1990-talet och Folkhem har byggt ett radhus­område i Kyrkbyn.

Vinbladska villan, år 1926

Biograf

I början av 1920-talet kom Barkarbys första biograf, till en början inrymd i gamla bryggeriet som låg på nuvarande infarten till Welcome Hotel. I starten var biografen öppen en kväll i veckan men 1955 visades det film 5 kvällar varje vecka, onsdag till söndag. En pianist var engagerad under stum­films­perioden, det var oftast Maurits Leipziger från Barkarby som spelade.

Barkarby biograf, år 1951

Hitta hit

Tingsbyn ligger några minuters promenad öster om Barkarby station. Kyrkbyn ligger på andra sidan Norrviks­vägen. Följ Härads­vägen från Barkarby torg.

Läs mer om Barkarby villastad Pdf, 506.2 kB.

Följ kulturstigen Barkarby-Skälby

Kulturstigar Barkarby Pdf, 7.1 MB.

Läs mer

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet




Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.