Fornborgen Gåseborg
%20ga%C2%A6%C3%A8seborg_vy_1.jpg)
Fornborgen som ligger vid Mälaren har ett magnifikt läge med milsvid utsikt. Härifrån kunde man bevaka den viktiga farleden i Mälaren som gick mot Sigtuna och Uppsala. Borgen är byggd naturligt med 45 meter höga och ointagliga stup mot vattnet. Vattennivån i Mälaren under slutet av yngre järnåldern var 5 meter högre än nuvarande nivå.
Gåseborg är en av Mälardalens största fornborgar
Man har länge trott att borgen är en farledsborg som kom till mot slutet av yngre järnåldern (550-1050 efter Kristus). Förutom att berget stupar mot vattnet längs tre sidor så är borgen mot land skyddad av två kraftiga murar, som är uppbyggda sten på sten utan murbruk. Ovanpå byggdes även en träpalissad som skydd. Murarna eller vallarna har två ingångar försedda med stenhällar som trappsteg, lite förskjutna i förhållande till varandra. Med förskjutningen så kunde fienden inte se rakt in i borgen.
Namnet Gåseborg tillkom först på 1600-talet. En sentida ristning föreställande en hammare i en cirkel finns på berget. En grotta ligger längre ner mot vattnet där taket utgörs av ett jättestort klippblock.
Bronsgjuteri
2002 undersöktes en del av Gåseborg av Johan Carlström, som då läste arkeologi på Stockholms universitet. Han hittade bland annat deglar som använts vid bronsgjutning. En degel är en eldfast behållare som bland annat används inom metallhantering än idag. Med hjälp av dessa fynd så kunde man datera platsen till 300‑500 efter Kristus.
På Gåseborg har det uppenbarligen funnits en bronsgjutarverkstad. Här kan det ha gjutits högstatusföremål till någon storman. Vetenskapliga undersökningar visade att några av deglarna hade spår av guld. Även borgens placering visar att det kan ha varit en betydande plats som markerat stor politisk, militärisk och ekonomisk makt. Dessa arkeologiska provutgrävningar ledde till en omtolkning från att borgen enbart beskyddade farleden på Mälaren och troligen också är äldre än man tidigare trott.
Gåseborg som utflyktsmål
Idag är Gåseborg ett utflyktsmål med storslagen utsikt över Mälarens fjärdar. Med sina branta klippor är platsen även utmanande för sportklättrare. Grillplats finns i området.
Broschyren Kulturstigar Viksjö-Görväln Pdf, 6.3 MB.
Bilder från Järfälla kommuns bilddatabas
Gåseborg flygbild 1981 nummer: 13240
Hitta hit
Gåseborg ligger inom Görvälns naturreservat. Sväng in på Vattenverksvägen från Hummelmoravägen till parkeringsplatsen där Vattenverksvägen svänger skarpt åt höger. Från parkeringen är det cirka 15 till 20 minuters promenad. Följ skyltarna mot Sandviks gård och Gåseborg.