Görvälns historia
Görvälns anor går tillbaka till 1400-talets början. Den nuvarande huvudbyggnaden har gotländsk sandstensfasad och flyglar (byggnader på sidor om huvudbyggnaden). Huvudbyggnaden började byggas 1659 och stod färdig 1675.
Historien om Görväln
Läs vår folder om Görvälns slott. Om slottet, parken och träden i arboretet.
Här kan du hämta ditt exemplar
- Görvälns slott, receptionen inne i slottet
- Görvälns park närmast busshållplatsen
- Biblioteket i Jakobsberg
- Besökslokalen vid kommunhuset, Vasaplatsen 13
- Entrélåda från Snutenvägen/naturreservatets anslagstavla
Görvälns anor går tillbaka till 1400-talets början. Den nuvarande huvudbyggnaden byggdes dock inte förrän mellan 1659-1675 och har gotländs sandstensfasad. Två flygelbyggnader ramar in gården mot Mälaren. Elsa Elisabeth Brahe var byggherre och tillhörde högadeln.
Ett slott nära Mälaren
Ett ståndsmässigt leverne krävde också ett ståndsmässigt boende. Även om hertigparet inte vistades permanent på Görväln beslöt de att uppföra en helt ny huvudbyggnad med flyglar. Slottets huvudentré är vänd mot sjön, en påminnelse om att vattenvägarna förr var lika betydelsefulla som landsvägarna.
Frukt- och grönsaksodling
Adelns gårdar fyllde även en viktig funktion i hushållningen. Förutom jordbruk och kreaturshållning odlades frukt, grönsaker och annat som behövdes i de stora hushållen. På Görväln fanns körsbärslund, kålgård, humlelund och en trädgård. Vi vet att Elsa Elisabeth Brahe beställde "beläten", alltså skulpturer, för att smycka trädgården. Här fanns en kanal och av beställningen framgår att de numera försvunna skulpturerna skulle vara ihåliga så att vatten kunde rinna igenom dem.
Engelsk park
Under Pehr Carlskölds tid på 1750-talet planterades de stora lindarna i allén och "en parterr med några och femtio unga fruktträd" anlades. Dagens park går till stora delar tillbaka på ett förslag från 1869. Det innebar att man i väster anlade en park av engelsk karaktär ned mot sjön och i öster en långsmal och symmetriskt uppbyggd trädgård. Enligt ritningarna fanns här både växthus och lusthus, så vi får förmoda att trädgården var avsedd för både nytta och nöje.
Görvälns arboretum
Järfälla kommun började anlägga Görvälns arboretum på 1980-talet under dåvarande stadsträdgårdsmästarens ledning. Slottets äldre träd passade som utgångspunkt och tillsammans med nyplanteringar fick parken ett lyft. Träd och buskar från olika delar av världen planterades för att visa på den variation av arter som klarar vårt svenska klimat. Ordet arboretum kommer från latin och enkelt översatt betyder det trädsamling.
Gården idag
Parken mot sjön kompletterades med exotiska träd under Mauritz Salins ägarskap på 1900-talets början. Idag sköts parken av Järfälla kommuns park- och naturavdelning. Unikt för Görväln är även byggnadsbeståndet, som är ovanligt komplett för att vara en så stor gård i Stockholms närhet, med både huvudbyggnad, flyglar, ekonomibyggnader och arbetarbostäder.
Senast uppdaterad:
Jag upplever att den här sidan har brister i tillgänglighet
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.
Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven
Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format
Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.