Järfälla kyrka
Järfälla kyrka ligger i Barkarby och byggdes under 1100-talets slut. Då bestod kyrkan av en låg byggnad utan sittbänkar. Kyrkan fick sitt nuvarande utseende på 1400-talet.
Hitta hit
Järfälla kyrka ligger i Barkarby och har adress Kyrkvägen 8. Hit kommer du till fots, med cykel, pendeltåg (Kungsängen/Bålsta-linjen) eller buss till Barkarby station. Därifrån kort promenad.
Historia
Järfällas romanska gråstenskyrka, som placerades strategiskt vid Bällstaån på 1100-talet, byggdes från början i ett mindre format. Bällstaån var på 1100-talet ett farbart vatten och man kunde åka båt till kyrkan, vilket är svårt att föreställa sig idag. Under yngre järnåldern (550-1050 efter Kristus) var denna del av Järfälla tätast befolkad. När kristendomen gradvis gjorde sitt intåg blev det därför naturligt att bygga den första kyrkan här.
Kyrkan byggdes ut i olika etapper när befolkningen växte. Tillbyggnader och renoveringar från 1300-1500-talet gav kyrkan det utseende som vi ser idag. Kyrkorummet förstorades under 1300-talet och vapenhuset byggdes under 1400-talet, då gjordes även valven i taket. Det är de olika tillbyggnaderna som gett kyrkan sitt avlånga smala utseende. En omfattande renovering genomfördes 1927.
Dopfunten
Av inventarierna (inredningen) som finns i kyrkan är dopfunten den äldsta. Den är från slutet av 1100-talet och tillverkad någonstans i Mälardalen. Det finns liknande dopfuntar i kyrkorna i Sånga och Färentuna på Mälaröarna. Järfälla kyrkas dopfunt är vackert dekorerad med fin ornamentik av växter och fabeldjur som slingrar sig i cirklar, foten har dekorerats med odjurshuvuden.
En vackert smidd dörr med fabeldjur, ett solkors, stiliserade liljor och järnringar leder från vapenhuset in till kyrkorummet. Dörren är från senmedeltiden.
Pyramiden
På södra sidan om kyrkan syns den fyrsidiga pyramiden i sandsten. År 1757 avled Olof Adlerberg på Säby och han änka Anna Sofia Gyllenborg lät då uppföra detta gravmonument. En gång förbinder pyramiden med kyrkan. Gången går under kyrkomuren och leder upp i koret framför altarringen. Pyramiden är ritad av arkitekten Jean Erik Rehn. Den är en mindre kopia av och inspirerad av en gravkammare som står i Rom, Cestiuspyramiden, från år 12 före Kristus.
Närliggande byggnader
Väster om kyrkan står klockstapeln som uppfördes år 1783 och blev färdigställd år 1818.
I början av 1920-talet beslöts det att kyrkan skulle ha en egen prästgård. Innan var Järfälla en annexförsamling till Spånga, där prästen bodde.
Fattigstugan kom till år 1753 och låg då nära Barkarby torg. År 1834 uppfördes en ny fattigstuga vid Järfälla kyrka. Troligen hade dåvarande hus blivit för litet, men också läget nära den beryktade Barkarby krog spelade in. Fattigstugan byggdes till med två rum 1868. Kyrkofullmäktige beslutade år 1972 om rivning, men sista rivningen påskyndades av en brand. Därmed gick en viktig del av Järfällas socialhistoria bokstavligen upp i rök.
År 1914 öppnades ett ålderdomshem på Kyrkvägen (Häradsvägen), som ersattes av Olovslunds gästhem, öppnat år 1960. Det gamla ålderdomshemmet innehåller idag församlingslokaler.
Vill du veta mer - Ta en tur i området
Ladda ner broschyren Kulturstigar Barkarby-Skälby. Den kan användas för att lära känna Järfällas historia och kulturmiljöer på en cykeltur eller promenad.
Broschyren Kulturstigar Barkarby-Skälby Pdf, 7.1 MB.