Säby gård
Säby gård är en herrgård och tidigare säteri i Järfälla socken i Järfälla kommun. Säby gård ägs av Järfälla kommun och hyrs ut till en Waldorfförskola som har sina lokaler i huvudbyggnaden och i den ena flygeln.
Hitta hit
Adressen till Säby gård är Säby gård. Närmast stora väg är Enköpingsvägen. Säby gård ligger 5 minuters gångväg från Barkarby handelsplats. I närheten av Säby gård finns en ridskola och ett café.
Se Säby gård på Järfällakartan
Historia
Säby finns för första gången omnämnt i ett pergamentbrev år 1408. Säby har ett förhistoriskt ursprung som visas av gravfält och en fin runristning i närheten av gården. Ortnamnet Sä- betyder sjö så Säby blir byn som ligger vid sjön.
Säby gård är byggnadsminne. Enligt Kulturminneslagens tredje kapitel kan en byggnad som är synnerligen märklig genom sitt kulturhistoriska värde eller som ingår i ett kulturhistoriskt synnerligen märkligt bebyggelseområde förklaras för byggnadsminne av länsstyrelsen. På Säby är både huvudbyggnaden, flyglarna, stallet, magasinet och allén som leder upp till Säby byggnadsminnesförklarade.
Schering Rosenhane lät uppföra den nuvarande huvudbyggnaden på 1600-talet. Arkitekten var möjligen Tessin den äldre, en av sin tids stora arkitekter, men även Schering Rosenhane var intresserad av arkitektur och var nog till stor del medverkande till utförandet.
Scheringsberg
Schering hade tänkt kalla Säby för Scheringsberg men namnet slog aldrig riktigt igenom. Han gjorde gården till säteri och fick skattefrihet för att han bebyggde gården ståndsmässigt.
Ett kopparstick från 1600-talet visar en pampig herrgård, med tinnar och torn. Kopparsticket kanske dock inte överensstämde helt med verkligheten. På kopparsticket syns en huvudbyggnad med mittdel i en våning med vind och utsiktsbalkong samt omgivande sidopartier i två våningar.
Under 1700-talet byggdes mittdelen på till två våningar och kring år 1800 tillkom två låga sidobyggnader, så kallade pocher. Den ena flygeln är från 1680-talet, medan den andra är yngre.
Flera ägare till Säby gård
Under årens lopp har det varit många ägare på Säby. Några namn som finns i ägarlängden är greve Carl Gustaf Dücker, Olof Adlerberg och Joakim Vilhelm Liliestråle. Grosshandlare Göthberg som ägde Säby i slutet av 1800-talet lät uppföra magasinet och stallet som än idag finns kvar. Siste private ägaren Douglas Dickson sålde Säby till kronan för att gården och dess ägor skulle ingå i det militära övningsområdet Järvafältet.
Återfunna texter från 1600-talet
I december 1993 hände det intressanta saker i Säbys trapphall. Trapphallen renoverades och när målarmästarna skrapade bort gammal färg, så hittade de ovanför ytterdörren rester av gamla texter, skrivna på latin. De är med ganska stor säkerhet från 1600-talet, och spännande med tanke på att man tror att det var Schering Rosenhane själv som valde ut dessa texter. De är tyvärr illa skadade och det går inte att få fram hela betydelsen men genom att översätta vissa ord så kan vi förstå att det rör sig om uppbyggliga tankespråk, som besökaren förmodligen skulle ta till sig när han besökte Säby. Det var vid denna tid populärt inom adeln att sätta upp latinska texter och citat över portar på hus, gårdar och slott.
Dagens Säby
Idag ägs Säby av Järfälla kommun och hyrs ut till en Waldorfförskola som har sina lokaler i huvudbyggnaden och i den ena flygeln. Parken är delvis upprustad, man har bland annat grävt ur det gamla kanalsystem som var en del av trädgården från 1600-talet. Vattnet leds fortfarande in från Säbysjön. Det finns kvar en del äldre interiörer inne i gårdens huvudbyggnad bland annat kakelugnar samt fina målningar från 1800-talet, föreställande romantiska ruinlandskap.
Läs mer om Säby gård
Kulturstigar Jakobsberg-Säby Pdf, 8 MB.
Artikel om Säbys historia om Shering Rosenhane och latincitaten på Säby Pdf, 3.1 MB.