Gå direkt till sidans innehåll

TV-villan i Stäket

TV-villan i Stäket på Biskop Olovs väg 39 blev känd via Lennart Hyland och hans under­hållnings­program Stora famnen 1959. Hyland var värd för prog­rammet och Siw Malm­kvist värdinna.

Huset auktionerades ut för 95 000 kronor till förmån för CP-skadade (cerebral pares ett samlings­namn för funktions­nedsättning som orsakats av en skada i den ännu omogna hjärnan). Detta auktions­hus uppfördes på endast fyra dagar och var då både möblerat och med planterad trädgård. Bygg­nationen startade en måndag kl 7:20 och på onsdagskvällen var huset så gott som klart, garagebygget hade då på­börjats.

Stora famnen

Budgivningen på Stäket-villan och de två andra villorna, en i Huddinge och en i Lomma skedde i tv-prog­rammet Stora famnen. Alla 28 kedjehus som byggdes på Biskop Olovs väg år 1960 fick ett speciellt avloppssystem ritat av ingenjören och Stäkets­bon Joel Liljendahl. Detta vakuum­system som finns fortfarande i flygplan, tåg och båtar. Anledningen till att man valde denna lösning var att Stäket sak­nade kommunalt avlopp.

TV-villan i två tidnings­artiklar från 1959PDF

Se fler bilder på TV-villan

TV-villan 1

TV-villan 2

TV-villan 3

TV-villan 4

TV-villan 5

TV-villan 6

Senast uppdaterad: 2019-02-06

Upp