Innehåll

TV-villan i Stäket

TV-villan i Stäket på Biskop Olovs väg 39 blev känd via Lennart Hyland och hans under­hållnings­program Stora famnen 1959. Hyland var värd för prog­rammet och Siw Malm­kvist värdinna.

Huset auktionerades ut för 95 000 kronor till förmån för CP-skadade (cerebral pares ett samlings­namn för funktions­nedsättning som orsakats av en skada i den ännu omogna hjärnan). Detta auktions­hus uppfördes på endast fyra dagar och var då både möblerat och med planterad trädgård. Bygg­nationen startade en måndag kl 7:20 och på onsdagskvällen var huset så gott som klart, garagebygget hade då på­börjats.

Stora famnen

Budgivningen på Stäket-villan och de två andra villorna, en i Huddinge och en i Lomma skedde i tv-prog­rammet Stora famnen. Alla 28 kedjehus som byggdes på Biskop Olovs väg år 1960 fick ett speciellt avloppssystem ritat av ingenjören och Stäkets­bon Joel Liljendahl. Detta vakuum­system som finns fortfarande i flygplan, tåg och båtar. Anledningen till att man valde denna lösning var att Stäket sak­nade kommunalt avlopp.

TV-villan i två tidnings­artiklar från 1959 Pdf, 116.6 kB.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp