Innehåll

Fagning och slåttergille

Följ med på en rolig aktivitet för Järfällas fina natur.

Fagning för en blommande sommaräng


Onsdag 20 april kl. 18.00-20.00.
Snåltäppan/Görvälnsvägen, Görvälns naturreservat

Feja, eller "att göra fint"

När fagningsblomman, vitsippan, börjar knoppas är det dags att faga ängen. Faga kommer av ett fornnordiskt ord, som betyder att ”feja, göra fint”. Man räfsar ihop och tar bort gamla löv, pinnar och fjolårsgräs. Då blir det lättare för spirande örterna och gräsen att börja växa i vårsolen.

Samling

Samling på parkeringen vid Brukets skidbacke kl. 17.45. Gemensam promenad söderut 400 meter till Snåltäppan. Redskap och handskar finns att låna, och alla deltagare bjuds på kaffe och fralla!

Slåttergille 14 augusti

Senare i sommar blir det också slåttergille. Då slås gräset med lie och samlas upp. Ängsmarkerna gav förr nämligen det viktiga vinterfodret åt gårdarnas betesdjur. Djurens gödsel lades ut som näring på gårdarnas åkrar. Uttrycket ”Äng är åkers moder” visar att ju mer äng man slog, desto mer åker kunde man bruka.
Eftersom höet hela tiden togs tillvara, blev ängen med tiden alltmer näringsfattig. Blommor och gräs anpassade till dessa tuffare förhållanden fick möjlighet att växa där, utan att trängas undan av mer snabbväxande och storvuxna arter.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp