Integra­tions­arbetet i Järfälla

Järfälla kommun arbetar aktivt med integration och mot­tagande. Arbetet sker såväl inom organi­sationen som i sam­verkan med andra parter. En handlings­plan har upprättats för mottagande av nyanlända 2016-2018.

Information för dig som är ny i Sverige

Information för dig som är asylsökande i Järfälla (programmet Asyl i Järfälla)länk till annan webbplats

Information för dig som vill hjälpa eller ingår i förening/trossamfund

Bli Järfällakompis eller fadderfamilj

Bli mentor för en nyanländ person

Information för företag i Järfälla

Mediaartiklar relaterade till vårt arbete med integration och mottagande

Handlingsplan för integrationsarbetet i Järfälla kommun 2017-2018PDF

Vår vision för integrationsarbetet - Ett starkt och sammanhållet JärfällaPDF

Svenska med baby

 Bli integrationsambassadör!

Under våren 2018 utbildar vi upp till 1000 integrationsambassadörer i Järfälla. Du som går utbildningen får en 2-3 timmars översikt över integrationssystemen i Järfälla och veta mer om hur du kan hjälpa, engagera dig eller bistå genom att skaffa dig kunskapen och där lämpligt tipsa någon du känner om något de kan ha nytta av. Du får ett diplom och möjlighet att ingå i en större gemenskap samt får löpande information från Järfälla kommun. Både du som är kommunanställd, volontär, med i förening eller trossamfund, eller bara intresserad Järfällabo är välkommen.

Anmäl dig till integration@jarfalla.se för mer information! Här kan du ladda ner ett informationsblad om att bli integrationsambassadörPDF. Sprid gärna budskapet!

Aktuella utbildningstillfällen för integrationsambassadör:

16/5 kl 18-19.30 i kommunalhuset, Vasaplatsen 11 i Jakobsberg. Anmäl dig gärna i förväg till integration@jarfalla.se så vi vet att du kommer (men det går bra att delta och tipsa andra om du inte hunnit anmäla dig).

Det går även att kontakta oss för att boka in en utbildning hos er om ni är minst 10 personer.

Vill du bli välkomstvolontär?

Vi behöver nu volontärer som kan ställa upp dagtid då och då och ingå i en telefonlista för volontärer som kan fungera som välkomstvolontärer någon av de första dagarna nyanlända anländer i Järfälla. Det handlar om några timmars insats och rundvisning i Jakobsbergs centrum. Kan du själv, eller känner du någon som kan? Anmälningar välkomnas till integration@jarfalla.se för mer information!

Asyl i Järfälla

Du som bor i Järfälla, är 18 år eller äldre och är asylsökande erbjuds ett 12 veckors kostnadsfritt utbildningsprogram. Kurslitteratur ingår samt diplom efter avslutat program. Här får du ett välkomstpaket, introduktion, undervisning i svenska, samhällsinformation och arbetsmarknadsintroduktion - att arbeta i Sverige. Dessutom information om föreningslivet i Sverige och olika sätt att få nya vänner och delta i våra aktiviteter. Vill du veta mer? Maila integration@jarfalla.se!

Se mer information och karta här

Du har väl laddat ner appen Etablerad?

Gå in på jarfalla.etablerad.comlänk till annan webbplats om du inte redan registrerat dig och laddat ner Etablerad. Etablerad innehåller mycket information för dig som nyanländ eller integrationsintresserad! Här finns viktig information och även aktuella nyheter om aktiviteter och direktflöden med uppdateringar. Klicka på globen för information på olika språk. Har du problem med att öppna sidan, testa att ladda med annan enhet. Vid tekniska problem, tryck på "Support" och lägg in ett ärende.

Ung i Järfälla

För dig som är mellan 15-25 i Järfälla har vi ett ungdomsprojekt med aktiviteter, möten och ny vänskap mellan nya Järfällabor och du som bott längre i Sverige. Även du som är äldre än 25 och vill bli ungdomsledare kan engagera dig.

Läs mer om aktuella aktiviteter i Facebookgruppen Ungdomar för integration i Järfällalänk till annan webbplats

Följ även Facebooksidan Ny i Järfällalänk till annan webbplats, se sidan Aktiviteter i appen Etablerad eller kolla på www.jarfalla.se/integrationlänk till annan webbplats för mer information!

Är du ung i Järfälla och vill veta mer, maila gärna integration@jarfalla.se

Kontakta oss


Har du frågor kring integration och mottagande kan du kontakta samordningschef Alexander Rajsic, alexander.rajsic@jarfalla.se, eller maila integration@jarfalla.se.

Aktuellt

Aktuella datum för event just nu är:

 • Nästkommande mingelträffar för Järfällakompisar
  • Mingelträff 19/5 kl 14.30-16.30 på Valvet, Ynglingavägen 5
  • Håll koll här, i appen Etablerad och på Facebook (Ny i Järfälla) för info. Välkommen - både du som redan bor i Järfälla sedan tidigare och du som är ny i Järfälla! Ett tillfälle att träffas, prata och umgås. Tipsa gärna andra, på ditt språkcafé eller i ditt nätverk!

 • Aktiviteter på biblioteken för dig som nyanländ:

  • Språkcafé på biblioteket i Jakobsberg: Tisdagar jämna veckor klockan 14.30-15.30.
  • Språkcafé på biblioteket i Kallhäll: Onsdagar udda veckor kl.14.30-15.30.
  • Svenska med baby: Fredagar 13-14.30 på Herresta bibliotek (Karlslundsvägen 25).
  • Språkcafé på Herresta bibliotek: Måndagarna 23/10, 6/11, 20/11 och 4/12. Klockan 17-18. Frågor: Ring 08-580 295 76 eller mejla herresta.bibliotek@jarfalla.se

 • Språkcafé på Jakobsbergskyrkan: vårterminsstart 2018-01-11, sista träffen 2018-01-11. Jakobsbergskyrkan, Kvarnplan 20, Jakobsberg. Torsdagar 17-18.30. Se affisch här!
 • Språkcafé på Maria kyrka: måndagar kl 14-15, Maria kyrka, Vasavägen 25 i Jakobsberg.

Svenska med baby och Våga Hjälpa söker fler volontärer/ledare!

Våra samverkanspartners Svenska med babylänk till annan webbplats och Våga Hjälpalänk till annan webbplats söker fler ledare/volontärer. Läs mer på deras respektive hemsidor och engagera dig gärna!

Svenska med baby

Du som är småbarnsförälder är välkommen att delta i Svenska med babys träffar som genomförs i samarbete med Järfälla kommun. Fredagar 10.00-11.30 på Herresta bibliotek, Karlslundsvägen 25 i Barkarbystaden från 2 februari till 1 juni. Här kan du se ett informationsblad om Svenska med babyPDF på olika språk!

Vi behöver fler fadderfamiljer för nyanlända!

Vill din familj göra något meningsfullt och roligt? Skapa kontakt med en nyanländ familj och dela upplevelser, diskussioner och aktiviteter tillsammans! Som fadderfamilj hjälper ni en nyanländ familj med råd och tips, utöka nätverk och att lära sig språk. Ni blir ett viktigt stöd för familjen i att komma in i samhället och får själva nya vänskapsband och kulturellt utbyte medan ni välkomnar dem till Järfälla.
För mer information och anmälan, sänd e-post till integration@jarfalla.se.

Vill du bli Järfällakompis?

Nästa mingelträff mellan etablerade och nyanlända svenskar inom ramen för konceptet Järfällakompis är enligt schemat ovan.

Vill du anmäla intresse för att bli Järfällakompis (vän med en nyanländ) eller bli fadderfamilj för en nyanländ familj är du välkommen att mejla integration@jarfalla.se.

Är du ny i Järfälla?

Du som nyligen har kommit hit är välkommen att läsa mer under sidan Ny i Sverige.

Vill du engagera dig i integrationsarbetet?

Du som representerar ett företag eller förening/trossamfund är välkommen att läsa mer om den samverkansplattform kring integrationsfrågor som Järfälla kommun bygger upp tillsammans med civilsamhälle och näringsliv.

Är du privatperson och vill engagera dig - läs mer under Så kan du hjälpa!

Du kan följa oss på FacebookIntegration Järfällalänk till annan webbplats (för dig som är intresserad av integrationsfrågor) eller Ny i Järfällalänk till annan webbplats (för dig som är ny i Sverige eller funktionärer som är intresserade av att delta i event för nyanlända).

För allmänna frågor kan du kontakta integration@jarfalla.se.

Senast uppdaterad: 2018-10-18

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?