Gå direkt till sidans innehåll

Sommarjobb 2019

Järfälla kommun erbjuder jobb i sommar som ger dig erfarenhet inför framtiden. Du som under året för sommarjobbet fyller 16-19 år och är skriven i Järfälla kan söka sommarjobb hos oss mellan den 1 mars till den 31 mars.

Järfällas sommarjobb är till för ungdomar som är folkbokförda i Järfälla kommun och som inte har ett annat sommarjobb. Det innebär att du får en möjlighet att pröva ett yrke under en begränsad tid.

Bra att veta

Ansökningstiden är mellan den 1 mars och 31 mars 2019. Det är inte säkert att vi kan matcha perioder eller branscher som du har valt. Kommunen kommer inte att stå för kostnaderna till och från arbetsplatser.

 • 31 mars – Sista dagen för att söka årets sommarjobb.
 • Vi börjar skicka ut besked via mejl. Avvakta om du inte fått besked. Alla arbetsplatser är inte färdigställda.
 • 17 juni – Första jobbperioden börjar.

Erbjudande om plats

När platsfördelningen är klar skickar vi ett mejl med erbjudande om en praktikplats. I mejlet får du en länk och lösenord till funktionen "min sida", där får du tacka ja eller nej till din erbjudna plats. Svarar du inte själv inom 14 dagar så tackar du automatiskt nej till platsen.

Sommarens perioder

 • Period 1, veckorna 25, 26 och 27 (17 juni – 5 juli)
 • Period 2, veckorna 28, 29 och 30 (8 juli - 26 juli)

Verksamheter du eventuellt kan arbeta inom är:

 • Förskola 
 • Skola
 • Fastighets­skötsel/lokalvård
 • Äldreomsorg
 • Arbete inom olika kommunala verksamheter
 • Rookie Startups

Entreprenörskap som sommarjobb

Vill du vara entre­prenör i "Rookie Startups (RS)" i sommar?

RS Summer är programmet för dig som vill pröva på att driva ett eget företag. Under fyra sommarveckor får du - själv eller tillsammans med vänner - starta ett företag och förverkliga en idé. Kanske kan ni starta en webbshop, arrangera ett välgörenhets­event eller driva en YouTube-kanal?

Sedan 2009 har tusentals unga över hela Sverige drivit RS-företag. 96 % av dessa säger att de skulle rekommendera RS Summer till en vän. Det har helt enkelt aldrig varit lättare att provat på livet som entreprenör eller changemaker, och när du väl provat på att gå din egen väg är det svårt att komma ihåg hur livet var innan.

Under några intensiva veckor får du:

 • Lär dig grunderna i företagande.
 • Hjälp att utveckla en bra affärsidé.
 • Träffa och inspireras av likasinnade.
 • Möta några av Sveriges främsta unga entreprenörer.
 • Startkapital på ca 2 000 kr (pengar du får behålla).
 • Förverkliga din egen idé.
 • En personlig coach som hjälper dig dagligen.
 • Presentera ditt företag för experter.
 • Tävla om 5 000 kr.
 • En fantastisk merit till din cv.

Programmet startar den 17 juni och pågår i fyra veckor. Du behöver inga för­kunskaper eller affärsidé för ansökan. Varje plats är värd 9 980 kr, så endast du som är motiverad och vill göra ditt bästa kommer att tilldelas en plats. Antagning sker löpande, så ju snabbare du skickar in din ansökan desto större är sannolikheten att du kommer med.

Obs: Som deltagare i RS får du ett startbidrag på ca 2000 kr (beroende på vilken kommun du är folkbokförd i). Du får ingen lön utöver detta, men alla pengar du tjänar i ditt RS-företag är dina egna. Det finns alltså ingen gräns för hur mycket du kan tjäna, utan detta är helt upp till dig själv och ditt team.

Läs mer på rookiestartups.se

Lön för sommarjobb hos Järfälla kommun

Lönen för ditt sommarjobb beror på hur gammal du är den dag du börjar ditt sommarjobb. Även om du fyller år under tiden du jobbar så får du samma lön för hela perioden. Timlönen består av grundlön, pensionstillägg samt semesterersättning.

15-16 år: 88,55 kronor/timme

17 år: 93,78 kronor/timme

18 år: 99,00 kronor/timme

19 år: 104,23 kronor/timme

Har du frågor så mejla sommarjobb2019@jarfalla.se

Var noga med att lämna in skatteintyg till arbets­marknads­enheten om du tjänar mindre än 19 670 kr i år. Annars kommer skatt att dras från din lön.

LönebeskedPDF

Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag

Arbetstider

Ansvarig arbetsledare på varje arbetsplats bestämmer vilka arbetstider som gäller men arbetstiden bör inte överstiga 6 timmar/dag (plus en rast som inte är betald). Exempel på arbetstid: 08.00-15.00 och en timmes obetald lunch mellan 11.00-12.00. Infaller din period under midsommarafton kan du ges möjlighet att arbeta in denna dag.

Belastningsregistret

För dig som jobbar med barn och omsorg inom Järfälla kommuns sommarjobb krävs ett utdrag ur belastningsregistret som lämnas till respektive arbetsgivare.

Begär utdrag ur belastningsregistret

Sjukanmälan

Sjukanmälan ska göras till den ansvarige arbetsledaren. Sjuklön betalas inte ut av Järfälla kommun.

Timrapport

Närvaro rapporteras på en timrapport som är särskilt framtagen för sommarjobb. Efter avslutad period ser du till att din arbetsledare skriver under. Du ansvarar för din timrapport och skickar in den när den är ifylld. Det går även att skicka in timrapporten till Mjölnarvägen 6, 177 41 Järfälla.

Sista datum för inlämning av närvarorapport är den 16 september efter det datumet kommer lön inte att garanteras.

Intyg

Efter avslutad period har arbetsgivaren möjlighet att fylla i ett arbetsgivarintyg som du kan ha med dig när du söker arbete i framtiden.

Övriga upplysningar

Vi har inte någon möjlighet att ge sommarjobb till de som saknar de fyra sista siffrorna i sitt person­nummer.

Du som ungdom är försäkrad genom kommunens olycksfallsförsäkring.

Senast uppdaterad: 2019-02-07

Upp