Klart att jag ska rösta!

Den 9 september var det val till riksdag, kommun och landstingsfullmäktige. Här hittar du viktig information.

Information på fler språk

Valmyndigheten tillhandahåller lättläst information, informationsfilmer på teckenspråk samt fakta om röstningsprocessen på flera olika språk.

Besök valmyndihetens webbplatslänk till annan webbplats

Vem får rösta?

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen.

Rösträtt till riksdagen

Du har rösträtt till riksdagen om du:

  • är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige. Svenska medborgare som utvandrat måste alltså någon gång ha varit folkbokförda i Sverige för att få rösta i riksdagsvalet.

Rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige

Du har rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige om du:

  • är svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/landstinget.
  • är medborgare i något av EUs medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen/landstinget.
  • är medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen/landstinget.

Röstkort

Alla som har rösträtt får ett röstkort med posten senast den 22 augusti. Har du inte fått något röstkort eller tappat det kan du få ett nytt hos kommunen, länsstyrelsen eller Valmyndigheten.

Rösta i vallokal på valdagen

Du kan rösta i vallokal på valdagen. På röstkortet står vilket valdistrikt du tillhör och vallokalens namn, adress och öppettider. På valdagen kan du bara rösta i den vallokal som står på ditt röstkort. Ta med ditt röstkort och id-handling.

Hitta din vallokallänk till annan webbplats

Förtidsrösta

Har du ingen möjlighet att rösta i din vallokal på valdagen kan du förtidsrösta i en röstningslokal var du vill i Sverige. Även då ska du ha med dig röstkort och id-handling. Förtidsröstningen startar den 22 augusti och pågår ända fram till och med valdagen.

Hjälp vid röstning

Du kan få hjälp att rösta i vallokalen om du behöver det. Du kan också utse ett bud som röstar i ditt ställe, om du inte kan ta dig till vallokalen alls.

Du kan rösta med bud om du på grund av hög ålder, sjukdom eller funktionshinder inte själv kan ta dig till din vallokal. Att rösta med bud betyder att någon annan än väljaren tar med rösten till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Du behöver särskilt material för att kunna budrösta. Det kan hämtas på alla ställen där du kan rösta, beställas från Valmyndigheten eller hämtas hos kommunen. Förtidsröstning med bud får börja tidigast 16 augusti.

Ambulerande röstmottagare

Om du inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan kommunen ordna med en ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst.

Din röst ska göras i ordning på samma sätt som en förtidsröst i en lokal för förtidsröstning. Kontakta valnamnden@jarfalla.se eller ring servicecenter för att beställa röstmottagare.

Rösta från utlandet

Om du befinner dig utomlands kan du antingen brevrösta eller rösta på de ambassader och konsulat som ordnar röstmottagning. Om du vill brevrösta måste du ha ett särskilt brevröstningsmaterial som du beställer från Valmyndigheten, kommunen eller en svensk ambassad eller konsulat. Röstning på ambassad och konsulat startar tidigast 16 augusti.

Ytterligare information

Ytterligare information om de allmänna valen i september finns på Valmyndighetens webbplats, www.val.selänk till annan webbplats.

Valmyndigheten tillhandahåller även lättläst information, informationsfilmer på teckenspråk samt faktablad om röstningsprocessen på flera olika språk.

För mer information om valet, var du kan rösta och hur röstningen går till, skriv till Järfälla kommuns valnämnd på valnamnden@jarfalla.se eller ring 08-580 282 25.

Senast uppdaterad: 2018-05-23

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?