Miljö- och klimatarbete
Järfälla arbetar brett inom området miljö och klimat. Ett flertal styrdokument är framtagna för att driva på arbetet och en uppföljning av arbetet görs för att följa utvecklingen.
Järfälla kommuns miljöplan
Som grund för kommunens miljöarbete finns en miljöplan för åren 2023-2030 som omfattar Järfälla som geografiskt område och kommunen som organisation. Miljöplanen utgår från de regionalt prioriterade miljömålen och gäller parallellt med andra kommunala planer som översiktsplan, avfallsplan, kemikalieplan och cykelplan. Den innehåller mål inom minskad klimatpåverkan, frisk luft, god bebyggd miljö, giftfri vardag, ett rikt växt- och djurliv samt hållbar konsumtion och hög miljömedvetenhet. I miljöplanen finns också kommunens miljöpolicy som styr arbetet och speglar ambitionerna.
Läs och ladda ner miljöplanen här Pdf, 6.6 MB.
Klimatneutral kommun
Järfälla har som mål att bli en klimatneutral kommun senast år 2030. För att nå dit krävs stora ansträngningar och Järfälla arbetar aktivt på olika sätt för att minska utsläppen av klimatpåverkande växthusgaser.
Energi- och klimatrådgivning
Järfälla erbjuder en opartisk och kostnadsfri rådgivning inom området energi och klimat för privatpersoner, företag och organisationer.
Läs mer om energi- och klimatrådgivningen
Arbetet med kemikalier
Järfälla kommun har en vision om en giftfri vardag och strävar efter att minska antalet kemikalier som finns i omlopp. Det finns en politiskt antagen kemikalieplan för ökad medvetenhet kring kemikalier och för att med konkreta åtgärder nå målen om en Giftfri vardag i Miljöplanen. Genom aktiva val och krav vid inköp ska de ämnen med störst hälso- och miljöpåverkan väljas bort.
Läs mer om kemikalier och kemikalieplanen
Arbetet med avfall
Järfälla har en avfallsplan som innehåller en beskrivning av hur mycket avfall som produceras i kommunen, hur det behandlas, vad kommunens mål för avfallshantering är och en handlingsplan för att vi ska uppnå målen.
Miljödiplomering
Järfälla kommuns miljödiplomering är en metod för att bygga upp ett miljöledningssystem och organisera en verksamhets miljöarbete. Den bygger på standarden Svensk Miljöbas som är anpassat för små och medelstora företag och verksamheter. Alla Järfälla kommuns förvaltningar har ett eget miljödiplom och arbetar ständigt med att minska sin miljöpåverkan.
Hur kan du leva hållbart
Det finns mängder av val vi kan göra i vardagen som påverkar miljön och klimatet på ett positivt sätt. För att ställa om till ett hållbart vardagsliv behöver vi fokusera på de områden som har störst påverkan: maten, resorna, boendet, samt vad vi konsumerar. Även vad vi investerar våra sparpengar i spelar stor roll.
Läs mer om hur du kan leva mer hållbart och gör WWF:s test för att se hur just dina val påverkar klimatet.
Hur kan jag minska min klimatpåverkan? (naturvardsverket.se)
Testa dig själv och se vilka koldioxidutsläpp just din livsstil orsakar (WWF)
Uppföljning av hållbarhetsarbetet
Hållbarometern
I Hållbarometern kan du följa kommunens arbete med bland annat miljöplanen, avfallsplanen, klimat- och energiplanen och kemikalieplanen.
Koldioxidbudget
Järfälla var 2017 första kommun i Sverige att ta fram en koldioxidbudget. Koldioxidbudgeten visar hur mycket koldioxid kommunen har kvar att släppa ut för att vi ska kunna begränsa jordens uppvärmning.