Gå direkt till sidans innehåll

Finskt förvaltningsområde

Från och med den 1 februari 2018 är Järfälla ett finskt förvaltningsområde. Att vara finskt förvaltningsområde innebär att kommunen har ett särskilt ansvar gentemot kommuninvånare med finsk anknytning.

Med finsk anknytning menas att personen själv är född i Finland, eller har en förälder eller far-/morförälder från Finland.

De kommuninvånare med finsk anknytning som bor i ett finskt förvaltningsområde har uttrycklig rätt att använda sitt modersmål i offentliga sammanhang, bland annat inför myndigheter och domstolar. Det föreskrivs särskilt, att rätten att få använda det egna modersmålet är inte beroende av den enskilde individens kunskapsnivå i majoritetsspråket.

Myndigheterna skall se till att det anställs personal med kunskaper i finska. Sverigefinnar som bor inom ett finskt förvaltningsområde har därtill rätt till att få såväl äldreomsorg som förskoleverksamhet på finska.

Service på finska

Järfälla kommun erbjuder service på finska. Vänligen ring 08-580 285 00 (knappval 7). Lämna ditt meddelande så återkommer en handläggare som talar finska inom två arbetsdagar.

Järfälla kommuns plan för arbetet inom finskt förvaltningsområde Pdf, 316.8 kB.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp