Hållbarhetsarbete

Järfälla kommun medverkar till ett uthålligt samhälle genom att arbeta efter FN:s globala mål för hållbar utveckling.
I vår miljöbarometer kan du följa kommunens arbete med miljöplanen. Vi redovisar hur miljömålen i kommunens miljöplan uppfylls och genom nyckeltal kan du följa utvecklingen i Järfälla inom olika miljöområden under de senaste åren.
Järfälla kommuns arbete med Agenda 2030
Exempel på vad Järfälla kommun gör inom hållbarhetsområdet:
Jämställdhet
Järfälla kommuns jämställdhetsplan
Rent vatten och sanitet
Miljöplan 2016–2024 för Järfälla kommun med bolag
Kemikalieplan 2016-2024 med utfasningslista
Hållbar energi för alla
Klimat- och energiplan för Järfälla kommun och dess bolag 2020-2024
Anständiga arbetsvillkor
Järfälla kommun har en finanspolicy och en inköps- och upphandlingsstrategi.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Samverkansprojekt med KTH, utbyggnad av Mälarbanan samt tunnelbana.
Minskad ojämlikhet
Minskat matsvinn
Handlingsplan för minskat matsvinn
Hållbara städer och samhällen
Kommunen har en översiktsplan som täcker hela kommunens yta och redovisar kommunens vilja för den framtida mark- och vattenanvändningen i stora drag.
Barkarby Science
Barkarby Science är en arena för samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor. Bolagets mål är att bidra till att en hållbar stad byggs, där människan trivs och mår bra. Staden ska upplevas som attraktiv både under byggfasen och när den är färdigutbyggd.
Hållbar konsumtion och produktion
Arbetsmarknadsenheten arbetar med matchning och arbetsprövning för unga och vuxna med behov av stöd och hjälp för att bli självförsörjande. Verksamheten arbetar bland annat med återbruk genom att restaurera cyklar.
Avfallsföreskrifter och Avfallsplan
Bekämpa klimatförändringen
I miljöplanen finns mål om minskad klimatpåverkan. Järfälla kommun ska bara använda förnybar energi år 2025 och alltid sträva efter att energieffektivisera.
I slutet av 2020 signerade kommunen Europas första klimatkontrakt. Kontraktet innebär att Järfälla tillsammans med åtta andra städer, fyra myndigheter samt innovationsprogrammet Viable Cities åtar sig att snabba på omställningen till en klimatneutral stad genom smart teknik, hållbar samhällsplanering och samverkan med såväl lokalt näringsliv som kommuninvånare.
Järfälla är medlem i Klimatkommunerna, en förening som samlar de kommuner och regioner vars klimatarbete ligger i framkant med tuffa klimat- och energimål och ambitiösa åtgärder.
Ekosystem och biologisk mångfald
Stora delar av Järfälla kommuns naturområden är skyddade som naturreservat med goda möjligheter till utflykter, vandring och naturupplevelser.
Fredliga och inkluderande samhällen
Järfälla kommun utvecklar en samverkansplattform i syfte att stärka samverkan och nätverk med civilsamhälle och näringsliv i frågor kring integration.
Järfällas trygghetsvärdar finns ute på kvällar, nätter och vardagar och bidrar till trygghet för alla som bor i Järfälla, eller passerar förbi.
Järfälla kommun arbetar aktivt med likabehandlingsarbete. Varje förskola, grundskola och fritidshem ska årligen beskriva hur de arbetar i en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.
Senast uppdaterad:
Jag upplever att den här sidan har brister i tillgänglighet
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.
Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven
Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format
Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.