Järfälla och Agenda 2030

Järfälla kommun medverkar till ett uthålligt samhälle genom att arbeta efter FN:s globala mål för hållbar utveckling.
I Järfällas miljöbarometer kan du följa kommunens arbete med målen inom Agenda 2030.
Järfälla kommuns arbete med Agenda 2030
Nedan följer exempel på vad Järfälla kommun gör inom hållbarhetsområdet:
Rent vatten och sanitet
Miljöplan 2023–2030 för Järfälla kommun med bolag Pdf, 6.6 MB.
Hållbar energi för alla
Klimat- och energiplan för Järfälla kommun och dess bolag 2020-2024 Pdf, 556 kB.
Anständiga arbetsvillkor
Järfälla kommun har en finanspolicy Pdf, 307.7 kB. och en inköps- och upphandlingsstrategi.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Samverkansprojekt med KTH, utbyggnad av Mälarbanan samt tunnelbana.
Minskad ojämlikhet
Hållbara städer och samhällen
Kommunen har en översiktsplan som täcker hela kommunens yta och redovisar kommunens vilja för den framtida mark- och vattenanvändningen i stora drag.
Trähusstrategi
Järfälla har en trähusstrategi för att främja en hållbar stadsutveckling och bidra till att kommunen möter miljö- och klimatmålen i den kommunala översiktsplanen och miljöplanen.
Trähusstrategi för Järfälla kommun och dess bolag Pdf, 13.2 MB.
Barkarby Science
Barkarby Science är en arena för samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor. Bolagets mål är att bidra till att en hållbar stad byggs, där människan trivs och mår bra. Staden ska upplevas som attraktiv både under byggfasen och när den är färdigutbyggd.
Hållbar konsumtion och produktion
Arbetsmarknadsenheten arbetar med matchning och arbetsprövning för unga och vuxna med behov av stöd och hjälp för att bli självförsörjande. Verksamheten arbetar bland annat med återbruk genom att restaurera cyklar.
Kommunen arbetar även med att minska matsinnet i de kommunala verksamheterna samt arbetar för en ansvarsfull hantering av kemikalier och avfall.
Avfall
Avfallsföreskrifter och Avfallsplan
Kemikalier
Kemikalieplan 2016-2024 med utfasningslista
Bekämpa klimatförändringarna
Järfälla har som mål att bli en klimatneutral kommun senast år 2030. För att nå dit krävs stora ansträngningar och Järfälla arbetar aktivt på olika sätt för att minska utsläppen av klimatpåverkande växthusgaser.
Läs mer om kommunens klimatarbete
Ekosystem och biologisk mångfald
Stora delar av Järfälla kommuns naturområden är skyddade som naturreservat med goda möjligheter till utflykter, vandring och naturupplevelser.
Läs mer om arbetet med biologisk mångfald
Fredliga och inkluderande samhällen
Kommunen har ett civilsamverkansråd för integration som syftar till att skapa goda möten över gränserna i civilsamhället, för ökat samarbete och ökad förståelse för varandra samt stärka civilsamhällets positiva kraft när det gäller integration.
Järfällas trygghetsvärdar finns ute på kvällar, nätter och vardagar och bidrar till trygghet för alla som bor i Järfälla, eller passerar förbi.
Järfälla kommun arbetar aktivt med likabehandlingsarbete. Varje förskola, grundskola och fritidshem ska årligen beskriva hur de arbetar i en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.
Läs mer om Agenda 2030
Senast uppdaterad:
Jag upplever att den här sidan har brister i tillgänglighet
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.
Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven
Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format
Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.