Nationella minoriteter
Sverige har alltid varit ett flerspråkigt och multikulturellt land. Samer, finnar, tornedalingar, romer och judar har bott i landet i flera århundraden, och deras språk och kultur är en del av det svenska samhället och vårt gemensamma kulturarv. Dessa grupper är nationella minoriteter i Sverige.
De historiska minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. Gemensamt för minoritetsgrupperna är att de har befolkat Sverige under lång tid samt att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.
Minoritetspolitik
I december 1999 beslutade riksdagen att Sverige skulle ansluta sig till Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter och den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk. Riksdagen fattade också beslut om en minoritetspolitik och ett erkännande av fem nationella minoriteter och deras språk (alla varieteter).
Den 1 januari 2010 trädde lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk i kraft för att skydda, upprätthålla och bevara de nationella minoriteternas språk och kultur. Lagen förstärktes den 1 januari 2019, vilket ger samtliga nationella minoriteter utökade rättigheter till bland annat information och inflytande. Barns och ungas möjligheter till inflytande ska främjas särskilt.
Grundskydd för minoriteter
Det så kallade grundskyddet innebär att:
- myndigheter ska informera de nationella minoriteterna på lämpligt sätt om deras rättigheter när det behövs,
- det allmänna har ett särskilt ansvar för att skydda och främja de nationella minoritetsspråken och ska även främja de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige,
- barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket ska främjas särskilt,
- förvaltningsmyndigheter ska ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem och så långt det är möjligt samråda med representanter för minoriteterna i sådana frågor.
Grundskyddet på svenska Pdf, 1015.7 kB.
Grundskyddet på engelska Pdf, 1 MB.
Grundskyddet på finska Pdf, 1 MB.
Grundskyddet på meänkieli Pdf, 1 MB.
Grundskyddet på lulesamiska Pdf, 1 MB.
Grundskyddet på nordsamiska Pdf, 1 MB.
Grundskyddet på sydsamiska Pdf, 1 MB.
Grundskyddet på romaniarli Pdf, 1 MB.
Grundskyddet på romanikelderash Pdf, 1 MB.
Faktablad på jiddisch Pdf, 236.3 kB.
Faktablad på romani kale Pdf, 172.1 kB.
Minoritetsarbetet i Järfälla
Kommunfullmäktige i Järfälla har beslutat om lokala riktlinjer för hur arbetet gentemot nationella minoriteter ska gå till. Riktlinjerna innebär bland annat att kommunen ska informera minoriteterna om rättigheterna, att varje nämnd i kommunen har ansvar för att planera för inslag som stödjer minoriteternas rättigheter samt att kommunens brukarråd – till exempel tillgänglighetsråd och pensionärsråd - ska vara öppna för organisationer som samlar medlemmar av de nationella minoriteterna.
Järfälla kommuns riktlinjer för det lokala arbetet gentemot nationella minoriteter Pdf, 44.7 kB.
Finskt förvaltningsområde
Från och med den 1 februari 2018 är Järfälla ett finskt förvaltningsområde.
Att vara finskt förvaltningsområde innebär att kommunen har ett särskilt ansvar gentemot kommuninvånare med finsk anknytning.
Diskutera kommunens insatser för minoriteter
För att ge möjlighet till diskussion kring kommunens insatser för minoriteterna och för att vara med och påverka i frågor som berör minoriteterna bjuder Järfälla kommun in årligen in till två öppna samråd för alla nationella minoriteter. Det kan både handla om att kommunen vill diskutera någon fråga eller finnas möjligheter för medlemmar av någon minoritet att föra fram åsikter till kommunen.
För att anmäla intresse för att medverka i panelen kan du skicka namn och e-postadress till adressen nationellminoritet@jarfalla.se
Ytterligare läsning om minoriteternas rättigheter
Länsstyrelsens information om lagstiftningen kring minoriteterna
Minoritet.se – kunskapsöversikt om de nationella minoriteterna
Senast uppdaterad:
Jag upplever att den här sidan har brister i tillgänglighet
Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.
Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven
Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format
Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.