Innehåll

Arbeta som röstmottagare

I september är det val till riksdag, regions­fullmäktige och kommun­fullmäktige. Nu kan du anmäla ditt intresse att arbeta som röstmottagare på valdagen eller under förtidsröstningen.

Sista anmälningsdagen är nu passerad och vi har inte möjlighet att ta emot fler anmälningar.

Som röstmottagare medverkar du till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Röstmottagarna ansvarar även för ordningen i och intill vallokalen. Arbetet kräver ett hjälpsamt och vänligt bemötande och ställer höga krav på noggrannhet. Du behöver inte vara bosatt i kommunen. Alla röstmottagare ska genomgå en obligatorisk utbildning som kommunen anordnar, såväl nya röstmottagare som de som arbetat i tidigare val.

Vi söker dig som:

  • Har fyllt 18 år senast valdagen den 11 september 2022
  • Talar god svenska (andra språkkunskaper är meriterande)
  • Är stresstålig och noggrann
  • Är serviceinriktad och hjälpsam.

Enligt valnämndens beslut 2019-03-12 § 16 får den som har ett uppdrag som förtroendevald eller kandiderar för ett parti som har sina valsedlar utlagda i val- och röstningslokaler inte tjänstgöra som röstmottagare.

Arbeta som röstmottagare i vallokal på valdagen

Datum/omfattning: Heldag söndagen den 11 september, några timmar lördagen den 10 september samt obligatorisk utbildning om ca 2 timmar kvällstid.

Inför valet delas Järfälla kommun in i 42 valdistrikt. I varje valdistrikt tjänstgör omkring sju röstmottagare på valdagen, varav en är ordförande och en vice ordförande. Det är ordförande och vice ordförande som leder arbetet i vallokalen. I uppdraget ingår även att ställa i ordning den vallokal du ska arbeta i under ett par timmar på lördagen den 10 september samt att återställa lokalen på kvällen eller natten efter att valdagen avslutats.

Röstmottagningen pågår kl. 08-20 och du tjänstgör från cirka kl. 07.30 till dess att alla röster är räknade, vilket kan bli sent på kvällen eller natten. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att guida och hjälpa väljare i hur röstningen går till, ta emot röster, pricka av väljare i röstlängden, lägga röster i urnan, fylla på valsedlar, hålla ordning i valsedelställen samt att granska och räkna rösterna efter vallokalens stängning.

Ersättning utgår till röstmottagarna för arbetet under valdagen med 2 800 kronor. Ersättning för ordförande är 4 200 kronor och vice ordförande 3 700 kronor. Ersättningen är skattepliktig.

Klicka på länken om du är intresserad av att arbeta som röstmottagare i vallokal på valdagen. Du kommer under april att få besked om var du har fått en placering eller om du står på en reservlista. Valnämnden kan komma att kontakta dig som blir placerad på reservlista ända fram till valdagen för att fylla upp lediga platser. I samband med ditt besked kommer även information om utbildningstillfällen.

Arbeta som röstmottagare under förtidsröstningen

Datum/omfattning: 24 augusti – 11 september samt obligatorisk utbildning dagtid.

Förtidsröstningen pågår den 24 augusti – 11 september i ett antal olika lokaler i kommunen. Som röstmottagare under förtidsröstningen blir du schemalagd i en eller flera röstningslokaler under förtidsröstningsperioden. Det är en förutsättning att du har möjlighet att jobba både på dagtid och kvällstid då vissa röstningslokaler öppnar redan kl. 08.00 på morgonen och vissa stänger först kl. 20.00. På valdagen den 11 september kommer en röstningslokal även hålla öppet kl. 08.00-20.00. Resten av kommunens förtidsröstningslokaler kommer att vara stängda på valdagen.

Du arbetar schemalagt i de röstningslokaler som används för förtidsröstningen. I arbetsuppgifterna ingår bland annat:

  • Att guida och hjälpa väljare i hur röstningen går till, ta emot röster
  • Fylla i väljarförteckningar
  • Fylla på valsedlar
  • Hålla ordning i valsedelställen
  • Efter röstningslokalen stängt för dagen räkna mottagna röster och följa rutinerna för att stänga lokalen.

Arbetet i förtidsröstningslokal innebär att du behöver logga in i valdatasystemet med någon av följande e-legitimationer; mobilt bank-id, Freja e-id plus eller AB Svenska pass.

Ersättning utgår till röstmottagarna under förtidsröstningen med en timersättning på 180 kr per timme exklusive semesterersättning. Ersättningen är skattepliktig.

Klicka på länken om du är intresserad av att arbeta som röstmottagare under förtidsröstningen. Du kommer under april att få besked om var du har fått en placering eller om du står på en reservlista. Valnämnden kan komma att kontakta dig som blir placerad på reservlista under hela perioden för förtidsröstning för att fylla upp lediga platser. I samband med ditt besked kommer även information om utbildningstillfällen.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp