Miljö- och bygglovsnämnden
Miljö- och bygglovsnämnden har ansvar för miljö- och hälsoskyddsfrågor samt bygglovsverksamhet.
Sammanträdesdatum
2025
28 januari
18 februari
11 mars
8 april
20 maj
17 juni
26 augusti
30 september
21 oktober
18 november
2 december
Miljö- och bygglovsnämnden har ansvar för
- Miljö- och hälsoskyddsfrågor
- Bygglovsverksamhet
Miljö- och hälsoskydd
Miljö- och bygglovsnämnden är lokal tillsynsmyndighet enligt miljöbalken och livsmedelslagen. I tillsynen ingår
- inspektioner och besiktningar för att kontrollera att lagar och beslut följs
- förelägganden och förbud för att åstadkomma rättelse
- anmälan till polis- eller åklagarmyndighet vid misstanke om brott
- beslut om sanktionsavgift
- rådgivning och information
Verksamheten bedrivs dels i form av planerade inspektioner på de fasta tillsynsobjekt som finns i kommunen, och dels behandlas tillstånds- och anmälningsärenden som kommer in från privatpersoner och företagare.
Praktiskt sköts arbetet av miljö- och hälsoskyddsenheten. Inom miljöbalkens område innebär det till exempel kontroll av inomhusmiljön i bostäder och lokaler, tillsyn av kemikalie- och avfallshantering och tillsyn av verksamheter som bullrar eller släpper ut föroreningar till mark, luft och vatten. Vidare hanteras ansökningar om tillstånd, anmälningsärenden med mera.
Enligt livsmedelslagen måste lokaler där livsmedel hanteras yrkesmässigt vara registrerade hos miljö- och bygglovsnämnden. Även den som tillfälligt vill sälja livsmedel, till exempel på marknader och likande ska kontakta miljö- och hälsoskyddsenheten. Regelbunden kontroll sker av de verksamheter, som hanterar livsmedel, det vill säga storhushåll, vård/skola, kiosker, produktionsanläggningar, butiker och vattenverk.
Miljö- och hälsoskyddsenhetens åtaganden
För fortlöpande tillsyn:
Bedriva fortlöpande tillsyn över de fasta objekt, inom respektive tillsynsområde, som finns i kommunen. Tillsynens frekvens bestäms av det bedömda tillsynsbehovet (känsligheten) hos objekten och nämndens resurser. I den årliga tillsynsplan som upprättas av nämnden styrs insatserna för det enskilda året.
För ansökningar, anmälningar, klagomål och liknande som kommer utifrån inom tillsynsområdena, miljö och livsmedel:
- skyndsamt handlägga misstanke om livsmedel- eller vattenburet sjukdomsutbrott. Allvarliga ärenden påbörjas senast nästkommande arbetsdag.
- bekräfta mottagandet av anmälningsärenden/ansökningsärenden och påbörja handläggning inom tio arbetsdagar
- påbörja handläggningen av olägenhetsärenden inom tio arbetsdagar
Bygglov
Miljö- och bygglovsnämnden är lokal tillsynsmyndighet enligt plan- och bygglagen (PBL). Tillstånd att bygga, riva eller göra vissa markåtgärder enligt PBL lämnas av miljö- och bygglovsnämnden i form av bygglov, rivningslov eller marklov. Även om en planerad åtgärd inte kräver lov kan den kräva anmälan och då kan den påbörjas först när anmälan är gjord och startbesked lämnats.
För vissa byggnads- eller ändringsarbeten ska en bygganmälan göras till miljö- och bygglovsnämnden minst tre veckor innan byggarbetena ska påbörjas. Nämnden får genom bygganmälan möjlighet att bland annat ta ställning till om byggsamråd behövs och kan förbereda sin tillsyn av byggprojektet.
Bygglovenhetens åtaganden
När ansökan är komplett skickas ett meddelande ut om när beslutet beräknas vara klart. Enkla och planenliga ärenden beslutas normalt inom 4 veckor och övriga ärenden inom 10 veckor.
Kontakt
Miljö- och bygglovsnämndens myndighetsbrevlåda når du via e-postadressen miljo.och.bygglovsnamnden@jarfalla.se.