Gå direkt till sidans innehåll

Val till riksdag, region- och kommunfullmäktige den 11 september 2022

I höst är det val. Här hittar du all viktig information.

Den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Då har väljarna möjlighet att vara med och bestämma vilka personer som ska sitta i riksdagen, region- och kommunfullmäktige under de kommande fyra åren.

Vem får rösta?

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val. Dessutom finns särskilda regler för de olika valen, se nedan.

Du har rösträtt i valet till riksdagen om du:

  • är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige. Svenska medborgare som utvandrat måste ha varit folkbokförda i Sverige.

Du har rösträtt till region- och kommunfullmäktige om du:

  • är svensk medborgare och är folkbokförd i regionen/kommunen
  • är medborgare i något av EUs medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i regionen/kommunen
  • är medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i regionen/kommunen.

Röstkort

Alla som har rösträtt får ett röstkort med posten senast den 24 augusti. Har du inte fått något röstkort eller tappat det kan du få ett nytt hos kommunen, länsstyrelsen eller Valmyndigheten.

Rösta i vallokal på valdagen

Du kan rösta i vallokal på valdagen. På ditt röstkort står vilket valdistrikt du tillhör och vallokalens namn, adress och öppettider. På valdagen kan du bara rösta i den vallokal som står på ditt röstkort. Alla vallokaler publiceras på Valmyndighetens hemsida, val.se, närmare valet. Där kan du också söka upp din vallokal. Kom ihåg Id-kort och ta gärna med röstkortet för att hitta rätt!

Förtidsrösta

Har du ingen möjlighet att rösta i din vallokal på valdagen kan du förtidsrösta i en röstningslokal var du vill i hela Sverige. Förtidsröstningen startar den 24 augusti och pågår ända fram till och med valdagen. Vi kommer att publicera adresser och öppettider här på vår hemsida närmare valet. På val.se kommer du kunna hitta information om alla förtidsröstningslokaler i hela Sverige. Kom ihåg Id-kort och ditt röstkort när du vill rösta i förtidsröstningen.

Valsedlar

Valsedlar finns på alla ställen där du kan rösta. Valsedlarna är:

  • gula för val till riksdagen,
  • vita för val till kommunfullmäktige
  • blå för val till regionfullmäktige.

Du kan välja en blank valsedel eller en partivalsedel. Många partier har också namnvalsedlar.

Om du vill rösta på ett parti kan du välja deras valsedel eller skriva partiets namn på en blank valsedel. Om du vill kan du personrösta på den kandidat som du helst vill ska bli vald. Du personröstar genom att sätta ett kryss i rutan framför kandidatens namn på namnvalsedeln eller skriver personens namn under partiets namn på partivalsedeln. Du kan bara kryssa för en kandidat.

Arbeta som röstmottagare

Under april/maj tar valnämnden beslut om vilka som ska få uppdraget att tjänstgöra som röstmottagare under valdagen och förtidsröstningen. Om du skickat in en ansökan kommer du att få besked huruvida du fått en plats eller inte så snart valnämnden tagit beslut.

Ytterligare information

Ytterligare information om de allmänna valen i september finns på Valmyndighetens webbplats, www.val.se.

Valmyndigheten tillhandahåller även lättläst information, informationsfilmer på teckenspråk samt faktablad om röstningsprocessen på flera olika språk. Informationen finns på Valmyndighetens webbplats.

För mer information om valet, var du kan rösta och hur röstningen går till, maila Järfälla kommuns valnämnd på valnamnden@jarfalla.se eller ring 08-580 285 00.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp