Innehåll

Efter valet 2022 - vad händer nu?

Nu är röstningen i valet 2022 avslutad. Utifrån resultatet görs en mandatfördelning i riksdag, kommun- och region­fullmäktige. Det slutliga valresultatet är klart inom två veckor efter valdagen.

Efter valdagen ska alla röster räknas. De röster som tagits emot i vallokalerna räknas samma kväll och man börjar alltid med riksdagsrösterna. Resultatet rings in till Länsstyrelsen så snart det är klart, och Valmyndigheten gör då en preliminär mandatfördelning mellan de olika partierna i riksdagen. Ett slutligt valresultat till riksdagen kommer oftast på torsdagen eller fredagen efter valet. Till kommun- och regionsfullmäktige blir valresultatet klart inom två veckor efter valdagen.

Preliminära valresultat

På Valmyndighetens webbplats kan du se aktuella siffror och preliminär mandatfördelning i både riksdag, kommuner och region med start under valnatten. Där publiceras också de slutliga resultaten allteftersom de blir klara.

Senast uppdaterad:

Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service syftar till att göra den digitala servicen mer tillgänglig, särskilt för personer med funktionsnedsättning. Om du upplever att webbplatsen inte lever upp till det kan du meddela oss här eller begära ut otillgängligt innehåll i alternativt format.

Läs mer i vår tillgänglighetsredogörelse om du vill veta hur väl vår webbplats uppfyller kraven

Påtala bristande tillgänglighet
Begär att få otillgängligt innehåll levererat i alternativt format

Om du upplever att du på grund av bristande tillgänglighet inte kan ta del av innehåll kan du begära att få detta levererat i ett alternativt format. Fyll i formuläret så återkopplar vi till dig.Upp