Idrotts­lyftet

Bågskytte ute på Ängsjö

Bågskytte ute på Ängsjö friluftsområde, Järfälla kommun Foto: Dennis Wiedermann

"Nya Idrottslyftet" 2017-2019 innebär fokus på att behålla, hålla nere kostnader, inkludera nya målgrupper och jämställdhet för barn och unga inom idrotten.

Det innebär fokus på aktiviteter som leder till utveckling av verksamhet och föreningar. Mindre fokus på att rekrytera fler till idrotten.

Syftet med Idrottslyftet 2017–2019 är att utveckla verk­samheten så att barn och unga i åldern 7–25 år väljer att idrotta i förening och sti­muleras till ett livslångt idrottande i förenings­idrotten i enlighet med svensk idrotts gemensamma mål med sikte på år 2025.

Unga ledare från Järfälla simsällskap och andra idrottsföreningar leder grupperna och låter eleverna prova olika lekar och idrotter.

De elever i årskurs 4-5 som får Fysisk aktivitet föreskrivet av sin skolsköterska/skolläkare är välkommen. Det finns även en fortsättningsgrupp för de som inte hittar till en förening under terminen eller för de som vill fortsätta enligt syftet nedan.

Syftet är att:

  • uppmuntra till mer rörelse i samarbete med idrottsföreningar.
  • idrotta i förening ger gemenskap, glädje och grundläggande sunda motionsvanor.
  • genom att träffa kompisar från olika delar av kommunen och prova på olika idrotter hoppas vi att skapa nyfikenhet, inspiration och möjlighet att idrotta i en förening igen eller på nytt.

Kontaktperson Stockholms­idrotten

Susanne Hasselgren
susanne.hasselgren@stockholmsidrotten.se
Telefon: 08-627 40 07

Kontaktperson Järfälla kommun

Annica Dahlborn
annica.dahlborn@jarfalla.se
Telefon: 08-580 281 98

För mer infor­mation

www.stockholmsidrotten.se/Undermeny/Verksamhetsomraden/Idrottslyftetlänk till annan webbplats

Processen för att se hur den idrotts­övergripande insatsen kommer att se ut i Järfälla kommun kommer att starta under hösten 2017 med en inbjudan till alla förening­arna.

Samman­fattning av Handslaget och Idrotts­lyftet 2004-2017

Under åren har 61 idrotts­föreningar, 5 scout­föreningar, 1 frilufts­förening, 4 förbund, 32 skolor och skolhälso­vården samarbetat med Idrott och Fritid Järfälla kommun och genomfört nästan 20 000 timmar med aktiviteter under skol­dagen via olika sam­arbets­former.

Material för att utöva olika idrotter har finansierats och finns nu inom Järfälla kommun.

Eleverna och pedagoger har fått en idrotts­allmänbildning och upptäckt anläggningar i när­området som gett möjlig­het till utökat eget val av fritids­aktivitet direkt eller senare i livet.

Idrotts­föreningar har utbildat många ledare och utbytet med lärarnas pedagoger har varit givande. Ett antal nya idrotts­föreningar har bildats och under åren har över 2 000 barn och ungdomar sökt sig som nya till en av idrotterna de provat.

Nu går vi in i ett nytt idrotts­lyft med ett nytt syfte.

Senast uppdaterad: 2017-11-08

Upp

På jarfalla.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?